Tegeltija: U ovom Vijeću ministara se ne smiju vršiti blokade

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija obratio se javnosti nakon sastanka s novoimenovanim ministrima u Vijeću ministara BiH. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici imenovao je novi saziv Vijeća ministara čime je BiH nakon više od godinu dana od dana održavanja izbora dobila novi saziv državne vladi. Nakon sjednice državnog organa zakonodavni vlasti upriličen je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s imenovanim ministrima.

Tegeltija izrazio zadovoljstvo jer je BiH dobila novi saziv Vijeća ministara BiH ističući kako su pred novim ministrima brojni zadaci. Medijima je otkrio da će prva sjednica Vijeća ministara BiH biti održana 30. decembra 2019. godine.

On je kazao kako Nacrt budžeta za 2020. godinu nije gotov i da će se o tome morati izjasniti novi ministri u Vijeću ministara BiH, a nakon čega će Nacrt biti upućen Predsjedništvu BiH. Ocijenio je da je realno da BiH u prvom kvartalu 2020. godine dobije budžet.

Što se tiče blokada u UIO BiH, a o čemu je govorio ministar finansija BiH Vejkoslav Bevanda, on je rekao da nije imao priliku čuti izjavu ministra Bevanda i da njemu nije poznato da postoje određene blokade. Kako kaže, poznato mu je da postoji visok stepen entiteta o poravnanje.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je kako sjednice Vijeća ministara BiH trebaju biti otvorene za javnost te da je već razgovarao s generalnim sekretarom Vijeća ministara BiH koji mu je rekao da ne postoje tehničke stvari za takvo šta. Kako kaže, ako su tehničke stvari jedini razlog onda će i to biti riješeno.

Tegeltija je ponovio kako Vijeće ministara BiH ne smije biti institucija u kojoj će se vršiti blokade. Novinarima je rekao da su završene sigurnosne provjere za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH te da će Komisiji za pripremu izbora VM BiH uputiti odluku o imenovanju.

Što se tiče zamjenika ministra sigurnosti BiH, tu postoji problem oko dokumenta koji je on dostavio, a Tegeltija je ponovio da Mijatović neće biti predložen za zamjenika ako SIPA-a ne promijeni ono što je navedeno u nalazima sigurnosne provjere.

Na pitanje o zajedničkim sjednicama VM i vlada entiteta, on je rekao da će prvi sastanak biti s premijerima entiteta kada će se definisati dinamika i obim saradnje. Sastanak će biti održan prije kraja godine.

Inače, Zastupnički dom PSBiH danas nije imenovao ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i zamjenika ministra sigurnosti BiH, a što će biti obavljeno na nekoj od narednih sjednica.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*