Marković s Amfilohijem: U pitanju je nepovjerenje

Susret premijera i mitropolita je potvrda da Vlada želi dijalog o ključnim pitanjima, a ne manipulacije, rekao je premijer Duško Marković, nakon sastanka sa mitropolitom Amfilohijem.

Marković je, u Parlamentu, rekao da je stekao utisak da je u pitanju nepovjerenje, odnosno iracionalan strah koji je nametnut ozbiljnim manipulacijama sa strane. Premijer je saopštio da je mitropolitu dao garancije i uvjerenja da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nema nikakvu skrivenu agendu.

Sastanak sa Amfilohijem potvrda je potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji u ovom dijalogu različito razmišljaju o ovom pitanju, rekao je Marković.

“Drugi razlog zašto sam prihvatio ovaj sastanak je činjenica da o duhovnim i vjerskim pitanjima koja se prelamaju i preko ovog zakona treba razgovarati sa prvim čovjekom MCP i da njegova argumentacija mogu biti osnov za neka rješenja,” rekao je Marković

Treći razlog je i taj što je htio da da garancije da ovaj zakon nema zlokobnu misiju u odnosu na MCP.

“Dao sam garancije i uvjerenja da ovaj zakon nema nikakvu skrivenu agendu, da je to zakon koji ne ugrožava nikakvu crnogorsku mitropioliju niti bilo koji objekat koji može da dovede u pitanje položaj bilo kojeg sveštenika”, rekao je Marković.

“Dajući te garancije dao sam primjere i ukazao da je Vlada bila veoma trpeljiva i u onim situacijama kada se drastično kršio i nije primjenjivao crnogorski zakon i da mi je mitropolit rekao da nije bilo tu njegovog blagoslova,” kazao je premijer.

Marković je rekao da je mitropolit tražio da Vlada povuče zakon, dodajući da je to u interesu svih.

“Shvatio sam da je u pitanju nedostatak povjerenja. U pitanju je iracionalan strah, koji je nametnut ozbiljnim manipulacijama sa strane,” rekao je premijer.

“Dao sam garancije i uvjerenja da ovaj Zakon nema nikakvu skrivenu agendu,” kazao je on.

“Potencirali smo da je dijalog neophodan. I do sada samo imali dijalog ali po ocjeni MCP, nedovoljan i nedovoljno inkluzivan,” rekao je Marković.

“Jasno je zbog čega se ne slažemo. Iako su mitropolit i njegovi saradnici rekli da je zakon dobar osim u dijelu od člana 62. do 64. U pitanju je nepovjerenje, a ne zakon, u pitanu je strah koji je nametnut ukupnim društvenim dijalogom”, kazao je on.

Iracionalni odnos prema ovom zakonu nametnut je sa raznih strana u društvenom i političkom životu Crne Gore, smatra Marković.

“Uzmite sve u obzir, nemojte povlađivati sitnim interesima i spekulacijama, na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena. Zato vas poslaniče Mandiću i pozivam da iz ove situacije izađemo s punim razumijevanjem. Ja sam spreman da to povjerenje gradimo već od 8. januara”, rekao je Marković.

On je rekao da je spreman da sjutra krene u razgovor sa MCP i da zaključe ugovor, kao i sa drugim vjerskim zajednicama.

“I na ovaj način smo pokazali da smo spremni da uvažavamo raličita mišljenja. Žao mi je ali stekao sam zaključak da je razlog, ključni razlog, nepovjerenje. Ja želim da vas uvjerim da ovaj zakon ne daje osnova za takav pristup, i siguran sam da ćete se i sami uvjeriti u to. Gledaćemo se i nakon ovoga i vidjećemo ko je bio u pravu, a ko nije,” naveo je Marković u Parlamentu.



(Vijesti.ba / RTCG)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*