Konferencija Platforme za smanjenje rizika od katastrofa BiH, tema zemljotresi

U Sarajevu će danas biti održana Druga konferencija Platforme za smanjenje rizika od katastrofa Bosne i Hercegovine o temi “Zemljotresi”, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, uz saradnju i podršku UNDP-a u BiH.

Na konferenciji će kroz stručne rasprave biti govora o zemljotresima kao prirodnoj pojavi, procjeni seizmičkog rizika u Bosni i Hercegovini, projektiranju i građenju seizmički otpornih konstrukcija, zaštiti i spašavanju od zemljotresa, kao i drugim pitanjima značajnim za ovu tematiku.

Konferenciju će otvoriti predstavnik Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Pavo Šljivić, a učesnicima će se također obratiti zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar i Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici institucija i organa iz BiH u oblasti hidrometeorologije, seizmologije, građevinarstva, naučnog istraživanja, medicine, eksperti, predstavnici međunarodnih institucija te entitetskih uprava za civilnu zaštitu i Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko Distrikta.

Na Konferenciji će biti usvojene preporuke o zaštiti od zemljotresa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*