Spasite jetru: Nekoliko savjeta za detoks organizma nakon praznika

Novogodišnji praznici predstavljaju najkritičniji period kada je riječ o vitkoj liniji, ali i zdravlju organizma. Naime, bogatim trpezama teško je odoljeti pa često pretjeramo s unosom visokokalorične, nezdrave hrane.

Prevelika količina hrane, šećera i alkohola može uzrokovati probleme s probavnim sistemom, kožom i zglobovima, zbog toga je tijelu prijeko potrebno da se vrati u prirodnu rutinu i harmoniju.

“Detoksikacija je prirodni proces tokom kojeg organizam redovno eliminiše toksine, a na koji mi svojim načinom života možemo utjecati pozitivno ili negativno. Kako je jetra glavni filter u našem organizmu, to bi značilo da joj je tokom perioda kada je unos hrane veći od uobičajenog, potrebna naša podrška, jer će, narodski rečeno, raditi ‘prekovremeno'”, kazala je nutricionistica Selma Redžepagić.

Kazala je da se nakon praznika trebamo pridržavati nekoliko “zlatnih” pravila, poput onog da, ako znamo da nas čeka obliniji obrok tokom dana, koji će biti poslužen za ručak ili večeru, doručak bude laganiji.

“Prije ručka i večere trebate unositi više vode i biljnih čajeva i neku povrtnu čorbu. Obilniji obrok ne jedite odjednom, već u nekoliko navrata, praveći pauze, vodeći računa da svaki zalogaj dobro sažvaćete. Pokušajte da uz obrok imate i neku salatu”, kazala je.

Dakle, nekoliko dana poslije obilne gozbe jedite laganiju hranu poput povrtnih supa, ribe, nemasnog mesa poput piletine i puretine, bjelančevina biljnog porijekla poput graha, leće, prosa, heljde i leblebija.

“U periodu nakon praznika u jelovnik uvrstite zeleno lisnato povrće, kiseli kupus i turšiju, čaj od korijena maslačka, čička i koprive, bijeli i crni luk, brokoli, karfiol, kelj i kupus i pijte dosta vode. Također redovno idite u laganu šetnju u prirodu”, objasnila je Redžepagić.

Redžepagić je kazala da je najčešća greška koju ljudi prave kada je riječ o ishrani zapostavljanje slušanja i interpretiranja simptoma sopstvenog organizma.

“Naš organizam je najbolji pokazatelj šta mu prija, a šta mu ne prija kada je riječ o odabiru hrane, a to možemo primijetiti pojavom simptoma poput naduvenosti, grčeva, gasova, produženog varenja, izostajanja stolice ili učestale stolice, nervoze, anksioznosti, nekvalitetnog sna, alergijskih reakcija. Nedovoljan unos vode, neredovni obroci, ispijanje kafe na prazan stomak i prejedanje takođe svrstavamo u prateće i skoro jednake prehrambene greške, koje su ljudima svojstvene”, kazala je.

Napomenula je da je zdrava i umjerena ishrana veoma bitna za zdravlje organizma.

“Zamislite da ste sebi kupili skupocjen automobil koji je ujedno jedini automobil koji možete da priuštite u životu. Taj automobil je vaš organizam. On ima rok trajanja na koji će znatno utjecati kvalitet goriva koje mu sipate, odnosno hrana kojom se hranite. Dobro gorivo će performanse tog automobila podići na viši novo, učiniti da se rjeđe kvari i duže traje. Tako je i s izborom hrane. Kvalitetnija hrana u svom prirodnom obliku sadrži najviše hranjivih sastojaka, od makronutrijenata odnosno, ugljikohidrata, bjelančevina, masti i mikronutrijenata, od vitamina do minerala, koji su potrebni našem organizmu da pravilno obavlja neophodne funkcije i održava nas zdravim što je duže moguće”, kazala je nutricionistica Selma Redžepagić.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*