Uspješno realizovan projekat čišćenja rijeke Jale, Mramornog potoka i Joševice

Fond otvoreno društvo BiH i Grad Tuzla su u periodu od septembra do decembra ove godine, realizovali projekat „Pomoć u saniranju šteta izazvanih nastupanjem stanja prirodne nesreće u Tuzli“. Tim povodom danas je održana press konferencija, i prezentacija realizovanih aktivnosti.

Konkretno u Tuzli riječ je o uklanjanju nanosa i naplavina sa obala i korita rijeke Jale, sanaciji Mramornog potoka, i potoka Joševica. Vrijednost projekta je oko 317.500 KM, od čega je Fond otvoreno društvo BiH obezbjedio 245 hiljada KM, a Grad Tuzla iz vlastitog budžeta oko 72.500 KM. Realizator aktivnosti bilo je JKP „Komunalac“ doo Tuzla, a ono što je takođe značajno, to je privremeno radno angažovanje 143 osobe, sa evidencije Biroa za zapošljavanje Tuzla.

„Ovaj projekat nam je omogućio čišćenje rijeke Jale u dužini 8.500 metara, korita Mramornog potoka u dužini 1.800 metara, i potoka Joševica od 200 metara. Takođe uspjeli smo uposliti 143 osobe, odabrane u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Biroom za zapošljavanje Tuzla, za što je izdvojeno oko 163.600 KM.“, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U Fondu za otvoreno društvo BiH nisu krili zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa nadležnima za realizaciju projekta. „Veoma smo zadovoljni saradnjom prvenstveno Službom za komunalne poslove Grada Tuzle, koja je veoma brzo pripremila projekat, a zatim i Komunalcem koji je izveo sve aktivnosti. Za njih je ovo bio posebno zahtjevam projekat, jer su u rad bili uključene osobe sa biroa, i nisu bile uposlenici preduzeća. Ovo inače nije prakra, tako da to daje posebnu težinu ovom projektu.“, izjavio je nakon prezentacije Bogdan Popović iz Fonda otvorenog društva BiH.

Pored ovoga, Fond za otvoreno društvo BiH je obezbjedio i ogrijev za 42 domaćinstva u stanju socijelne potrebe iz Tuzle. Da bi obezbjedili tri tone uglja po domaćinstvu, izdvojeno je oko 20.000 KM. Osim u Tuzli slični projekti su implementirani u Zenici i Bijeljini, za što je ukupno izdvojenooko milion i 100 hiljada KM.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*