Stotinu firmi u BiH ugašeno u decembru prošle godine

Gašenje poslovnih subjekata ne mora u svakom slučaju biti negativno, ali podatak da je u prošlom mjesecu stotinu firmi bilo u procesu gašenja je porazan. Gotovo stotinu poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini je tokom decembra prošle godine bilo u procesu gašenja, pokazuju informacije prikupljene iz službenih glasnika Republike Srpske i Federacije BiH, a donosi portal Capital.

Likvidacija je pokrenuta u 35 firmi, dok je kod 29 privrednih društava ona okončana. Kada je riječ o stečaju, on je proglašen u 15 firmi, dok je kod istog broja preduzeća on tokom posljednjeg mjeseca u 2019. godini zaključen.

Među tim preduzećima se nalazi i Urbanistički zavod Republike Srpske u kojem je postupak okončan nakon osam godina, a riječ je o ustanovi koja je 1993. godine godine proglašena institucijom od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Jedan od stečajnih procesa koji je otvoren u decembru je i onaj u Fabrici cijevi “Unis” u Derventi, koja je povjeriocima dužna više od pola milijarde maraka. Zanimljivo, stečaj je otvoren u preduzeću “EYOF 2019”, a koje je nakon završenog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) održanog prošle godine izgubilo svoju svrhu.

Postupak gašenja poslovnih subjekata kod nas obično se tretira kao pretjerano kompliciran te jedan od onih koji otežava uslove poslovanja.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*