Tužilaštvo BiH: Istraga zbog zastrašivanja povratnika u Srebrenici i Višegradu

U Tužilaštvo BiH formiran je predmet koji se odnosi na zastrašivanje povratničke populacije i poticanje i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu i Srebrenici, saopćeno je iz ove državne pravosudne institucije. “Nakon zaprimanja informacija o navedenim događajima, određen je tužilac koji će raditi na ovom predmetu. U navedenom predmetu, bit će ostvarena ssradnja sa partnerskim institucijama, te upućene naredbe i zahtjevi nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, za prikupljanje i dostavljanje svih informacija i dokaza o navedenim događajima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon prikupljanja i dostavljanja svih potrebnih informacija i dokaza, bit će donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, 6. januara na Badnju veče uoči pravoslavnog Božića lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prošla je kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom.

Također, pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad su u ovom gradu obilježili Badnju večer defileom kroz grad. Uz sirene automobila čuli su se i pucnji te guslarske pjesme. Time je ponovo kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*