Trump se obratio svjetskoj javnosti: Razmišljamo kako da odgovorimo na napad Irana

Američki predsjednik Donald Trump obratio se večeras iz Bijele kuće javnosti zbog iranskog raketnog napada na dvije iračke baze u kojoj se nalaze američke i snage NATO koalicije. On je svoje obraćanje počeo rečenicom “dok god sam ja američki predsjednik, Iranu se nikada neće dozvoliti da ima nuklearno oružje”.

SAD, kaže, i dalje razmatra način na koji će odgovoriti na noćašnji raketni napad Republikanske garde

Trump je rekao da su američke trupe spremne za bilo šta, ali sada, kako ističe, čini se da Iran polako “spušta loptu”.

“ČIni se da to rade, što je dobro za sve strane koje su zabrinute, što je dobro za cijeli svijet u cjelini”, kazao je Trump, dodavši da nijedan Amerikanac nije povrijeđen u napadu na navedene vojne baze u Iraku.

Trump je ubijenog iranskog generala Qasema Soleimanija opisao kao “top teroristu u svijetu”.

“Ja sam naredio eliminaciju generala Soleimanija. On je planirao nove napade, ali smo ga zaustavili. Ima iransku i američku krv na rukama. Trenirao je armije terorista, uključujući i Hezbollah, kako bi pokretali napade protiv civila. Vodio je krvave ratove u regionu. Odgovoran je za ubistva i ranjavanja hiljada američkih vojnika. Trebalo smo ga ubiti odavno. Poslali smo ozbiljnu poruku. SAD će odmah uvesti nove ekonomske sankcije Iranu i one će ostati na snazi sve dok se Iran ne povuče”, kazao je Trump.

Naglasio je da Iran mora prekinuti svoje nuklearne ambicije.

“Vrijeme je da Evropa i Kina postanu svjesne ovoga. Moramo postići dogovor s Iranom kako bi svijet bio sigurnije mjesto. Moramo poslati poruku Iranu, vaša kampanja terora više neće prolaziti”, rekao je američki predsjednik.

Kako je istaknuo, SAD su prije tri mjeseca uništile cijeli kalifat IDIL-a, te ubile njegovog vođu Abu Bekra el-Bagdadija.

“Bagdadi je odgovoran za smrt velikog broja kršćana i muslimanima. Bio je monstrum. IDIL je prirodni neprijatelj Irana i moramo zajedno raditi na ovome”, rekao je Trump

Poručio je na kraju da su Sjedinjene Američke Države spremne da prihvate mir sa svima koji to žele.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*