Barcelona zaradila više od Liverpoola u Ligi prvaka, Ajax tek na 12. mjestu

TV prava i koeficijent kluba igraju veliku ulogu u ukupnoj zaradi klubova u Ligi prvaka, a prošle sezone najveću dobit ostvarila je Barcelona i pored činjenice da su ispali u polufinalu.Prethodna sezona najelitnijeg klupskog takmičenja koja je okončana trijumfom Liverpoola, nekim klubovima donijela je više novca nego drugima.

Najveću zaradu zabilježila je Barcelona, iako je klub iz Katalonije eliminisan u polufinalu i nije ni dočekao igrati finale, koje je svakako cilj svakog kluba ne samo u rezultatskom, nego i financijskom smislu. Barcelona je u sezoni 2018./19. zaradila 117 miliona eura. Osim čistih novčanih bonusa UEFA-e, na ovu svotu je utjecao i koeficijent kluba kao i TV prava, piše španska Marca.

Osvajač takmičenja – Liverpool, zaradio je 111 miliona eura, a razlika je nastala upravo zbog koeficijenta – Barcelona je stavila u blagajnu 34 miliona , a Liverpool 23 miliona.

Sljedeći na listi je Tottenham, koji je zaradio 101 milion eura, zatim slijede Juventus (95 miliona), Manchester United (93 miliona), Manchester City (93 miliona), Paris Saint-Germain (85 miliona), Real Madrid (85 miliona), Atletico Madrid (85 miliona), Bayern München (82 miliona)…

Iako je Ajax stigao sve do polufinala, klub iz Holandije je zaradio samo 78 miliona eura, što je dovoljno za 12. mjesto na listi. Televizijska prava su faktor koji je najviše utjecao na nešto lošiju zaradu Ajaxa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*