Merkel i Putin: Mirovni pregovori o Libiji u Berlinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin, govoreći na konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi, rekao je da je vrijeme za održavanje mirovnih pregovora o Libiji u Berlinu, jer je važno da se okonča sukob u zemlji.

Putin je rekao da kriza u Libiji podrila regionalnu stabilnost, ali da ima i negativan efekat na Evropu. On je podržao inicijativu Merkelove da se Međunarodna konferencija o Libiji održi u Berlinu, prenosi TASS.

Angela Merkel je rekla da Njemačka planira da uskoro počne da šalje pozive za mirovne pregovore u Libiji. Ona je dodala da vjeruje da Turska i Rusija mogu imati uspjeha u inicijativi za prekid vatre u Libiji.


Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi rekla da se “nada da će zajednički napori Rusije i Turske dovesti do uspjeha, a mi ćemo uskoro poslati pozivnice za konferenciju u Berlinu”.

Merkel je naglasila da će Ujedinjene nacije voditi pregovore, ako se sastanak održi u Berlinu, a da će libijske sukobljene strane morati da igraju jednu od glavnih uloga u pronalaženju rješenja.

“Cilj je da se Libiji da šansa da postave suverena i mirna zemlja”, poručila je njemačka kancelarka.

Putin je podržao proces i ocijenio da je neophodno da se okonča sukob u Libiji.

Turska i Rusija su ranije ove nedjelje pozvale na prekid vatre u Libiji. Ankara podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Fajeza al Seradža i najavila je da će poslati vojne savjetnike i moguće trupe u Libiju, dok su ruski vojni plaćenici raspoređeni uz Libijsku nacionalnu armiju generala Kalifa Haftara.

Na pitanje da li je upoznat sa prisustvom ruskih plaćenika u Libiji, ruski predsjednik je odgovorio: “Ako tamo ima ruskih državljana, oni ne zastupaju interese države i ona ih ne plaća”.

Kada je riječ o Iranu, Angela Merkel je ocijenila da je prihvatanje odgovornosti za rušenje aviona, prvi korak u rješavnju posljednjih konflikata na tom području. Takođe, oba lidera su podržala poštovanje Nuklearnog sporazuma sa Iranom.

“Saglasili smo se da bi trebalo da uradimo sve da sačuvamo dogovor. Njemačka je uvjerena da Iran ne bi trebalo da razvije nuklearno oružje”, rekla je Merkel.

Putin je sa njemačkom kancelarkom razgovarao i o posjeti Siriji, a kako se navodi, bilo je riječi i o krizi u Ukrajini.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*