Iran - 30. novembar 2019: U glavnom gradu Irana Teheranu obustavljena je nastava u predškolskim ustanovama i osnovnim školama zbog zagađenja zraka. ( Fatemeh Bahrami - Anadolu Agency )

U Kantonu Sarajevo i dalje na snazi epizoda “Uzbuna”

Koncentracije čestica prašine PM10 u zraku i danas su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda “Uzbune”.

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10 danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici 347µg/m3.

Iako je došlo do manjeg pada koncentracija PM10 u odnosu na jučerašnje i sinoćnje vrijednosti, situacija sa kvalitetom zraka se smatra i dalje izrazito nepovoljnom i štetnom po zdravlje cjelokupnog stanovništva.

Apeluje se da se kretanje u „zonama uzbune“ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovno rast koncentracija PM10.

Izrazito nepovoljna situacija po zdravlje građana, s aspekta kvaliteta zraka, se očekuje i tokom narednih dana jer nije najavljena promjena vremenskih uslova koja bi omogućila čišćenje zraka u sarajevskoj kotlini.

Preporuke o mjerama samozaštite kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku dostupne su na stranci Ministarstva zdravstva https://mz.ks.gov.ba/aktuelnosti/zdravstvene-preporuke-rizicnim-grupama-stanovnistva-kod-povecanih-koncentracija.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*