Oluja stiže u Australiju, opasnost od poplava jer zemlja ne upija vodu

Snažne oluje sa grmljavinom i jakom kišom, a ponegdje i gradom pogodile su pojedine regione Australije koja se više mjeseci bori s požarima koji su potpuno opustošili pojedine dijelove te zemlje.

Iako bi oluje mogle donijeti toliko potrebnu pomoć vatrogascima koji se bore protiv nekih od najgorih požara u istoriji Australije, meteorolozi kažu da još uvijek nije sigurno da će kiša pasti tamo gdje je najpotrebnija i da li će je biti dovoljno.

Do sada nije bilo dovoljno kiše da ugasi požare, prenosi CNN  navodeći zabrinutost zvaničnika da bi obilna kiša mogla da dovede do poplava jer voda bukvalno klizi sa sasušene zemlje.

Također, požari su uništili i veliki dio vegetacije koja bi mogla da apsorbuje padavine.

Služba za vanredne situacije države Viktoria objavila je na Facebooku  nekoliko slika na kojima se vidi šteta od oluje, uključujući rupu duboku četiri metra koja se otvorila pored puta.

U dijelovima Melburna palo je čak 77 milimetara kiše, uzrokujući poplavu i određenu štetu, saopćile su lokalne vlasti.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa saopćila je na Twitteru da iako ova kiša neće ugasiti sve požare, sigurno pomaže njihovom obuzdavanju.

CNN-a izvještava da kiša nije pala u svim dijelovima koji su zahvaćeni požarima, ali i da je u Novom Južnom Velsu više od 10.000 kuća i firmi ostalo bez struje zbog nevremena.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*