Hemikalije u pitkoj vodi iz česme uzrokuju hiljade smrti od raka širom Evrope

Svake godine otkriva se da više od 6.500 slučajeva raka mokraćnog mjehura, što je otprilike pet posto svih slučajeva u Evropi, prouzrokuje izloženost trihalometanima (THM) u pitkoj vodi, ali čini se da niko ne mari za tim, upozoravaju istraživači koji su objedinili podatke 26 evropskih zemalja. Iako se nisu mogli dobiti adekvatni podaci za Bugarsku i Rumuniju, projekt istraživanja povezanosti THM-a u pitkoj vodi sa smrtnim slučajevima obuhvatio je 75 posto ukupnog stanovništva Evropske unije.

Trenutni prosječni nivoi THM-a u pitkoj vodi u cijeloj EU je ispod granica evropskih regulatora, dok su maksimalna prekoračenja zabilježena u devet evropskih zemalja.

Kako se navodi u istraživanju, rezultati sugerišu da trenutna izloženost THM-u u Europskoj uniji može dovesti do znatnog broja slučajeva raka mokraćnog mjehura, a koji bi se mogli izbjeći optimizacijom tretiranja pitke vode, prenosi Russia Today.

Glavne napore u smanjenju nivoa THM-a, kažu istraživači, treba uložiti u zemljama s najvećim udjelom prekoračenja trihalometana u vodi.

Trihalometani su grupa hemijskih elemenata koji nastaju reakcijom organske supstitucije sa hlorom. Otkriveni su proučavanjem povećanog broja oboljevanja od malignih bolesti u pojedinim dijlovima SAD-a.

Trihalometani su ustvari nusprodukti dezinfekcije i stvaraju se kada hlor u vodi raaguje s otopljenim organskim hemikalijama. Zbog njihove toksične prirode u vodi za piće, svaka pronađena prisutnost trihalometana je neprihvatljiva.

Međutim, trihalometani danas su postali sastavni dio pitke vode zbog čega ga smatraju glavnim uzročnikom smrtonosnih oboljenja kakvo može biti teški oblik raka mokraćnog mjehura.

U 2016. godini kod 135.000 ljudi u EU dijagnosticiran je rak mokraćnog mjehura. Inače, ova bolest izlječiva je jednostavnim hirurškim zahvatom sve dok se ne proširi na ostale dijelove tijela. Neki dokazi upućuju na to da pogađa muškarce više od žena, iako se to može svesti na razlike u načinu života, kao što je pušenje cigareta.

Zemlje s najvećim postotkom slučajeva raka mokraćnog mjehura koji se mogu pripisati izloženosti THM-u pitkoj vodi su Kipar (23 posto), Malta (18 posto) i Irska (17 posto). Drugim riječima, 23 od stotinu stanovnika Kipra kojima je dijagnosticiran rak u određenoj godini vjerovatno je prouzrokovan hemikalijama iz pitke vode.

U međuvremenu, najveći broj smrtnih slučajeva zbog raka mokraćnog mjehura desio se u Španiji, 1.482 slučaja, te u Ujedinjenom Kraljevstvu 1.356 slučajeva.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*