Vježbanje zimi: Postoji mnogo načina da održite kondiciju čak i po hladnom vremenu

Zima je vrijeme kada se svi malo ulijenimo, jedemo više i vježbamo manje, ali postoji način da u hladnim danima uživamo u vježbanju isto kao i kada je toplo.

Lako je naći izgovore da ne vježbate tokom zimskih mjeseci, piše Love To Know. Ne samo da je vrijeme loše, nego je zima uvijek puna obaveza i praznika za većinu ljudi. Ironično, ali zima je doba godine kada možete imati najviše dobrobiti od vježbanja. Evo zašto je vježbanje zimi važno.

Vježbanje zimi

1. Kratki dani i duge noći mogu dovesti do iscrpljenosti i nedostatka energije. Vježbanje vam pomaže da obnovite potrebnu energiju.

2. Nedostatak sunčeve svjetlosti može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja, depresije ili melankolije. Vježbanje vam može pomoći da popravite raspoloženje.

3. Užurbanost tokom zimskih praznika može dovesti do loših navika u prehrani i debljanja. Vježbanje će vam pomoći da održavate svoju kilažu i da se ne debljate.

4. Hladno i ružno vrijeme mogu vas učiniti lijenim. Vježbanje će vam pomoći da ustanete i pokrenete se.

Kako da vježbate kada nemate motivaciju i što možete napraviti kada vam je kondicija slaba?

Odlične zimske vježbe

Ako volite trčati ili hodati, zimsko vrijeme može vam poremetiti planove. Ovo su savjeti kako da ipak nastavite sa svojim omiljenim aktivnostima.

1. Mnogi šoping centri otvoreni su već rano ujutro za one koji se vole šetati unutra. Iskoristite prednost ovoga i idite u šetnju i prije nego što se trgovine otvore. Dok se tako šetate, možda kroz izlog ugledate nešto i dobijete ideju za kupovinu.

2. Razmislite o tome da krenete u teretanu i počnete koristiti njihovu opremu ili kupiti neku opremu za trening. Neke teretane zaista imaju zanimljive mogućnosti za treniranje, poput satova borilačkih vještina, zidova za penjanje itd. To bi moglo učiniti vaše zimsko vježbanje zanimljivim.

3. Bavite se nekim sportovima vani, kao što su klizanje ili skijanje. Oba će vam pružiti mnogo zabave i dobro vježbanje.

4. Pridružite se lokalnom sportskom klubu i trenirajte nešto poput košarke ili nogometa u zatvorenom, što također može biti dobar način da ostanete vitki.

5. Idite na zatvoreni bazen i otplivajte nekoliko krugova. To će vam pomoći u održavanju kondicije.

6. Iskoristite sniježno vrijeme i iziđite van trčati s djecom. Ovo je odlična vježba.

Savjeti za sigurnost pri vježbanju vani

1. Nosite reflektirajuću odjeću ili “mačje oči” kako bi vas automobili mogli vidjeti, bez obzira na to kakva je osvijetljenost.

2. Izbjegavajte hodanje i trčanje po zaleđenim stazama i ulicama.

3. Obucite odjeću u kojoj će vam biti toplo i nosite sintetičke stvari koje dopuštaju da vam koža diše. Nekoliko tankih slojeva svakako su bolje rješenje od jednog debelog.

4. U ekstremno hladnim uslovima obavezno nosite rukavice.

5. Stavljajte kapu kada vježbate vani jer vam toplina izbija s vrha glave.

6. Ne zaboravite se hidrirati, čak i ako ne osjećate da se znojite.

7. Izvana nosite nepromočne materijale.

8. Nosite mobitel sa sobom, za svaki slučaj.

Savjeti za motivaciju

1. Nađite društvo s kojim ćete vježbati i koje će vam davati motivaciju ili se upišite u neku grupu.

2. Probajte nove tipove vježbi koji vas zanimaju.

3. Učinite da vam vježbanje bude više kao igra.

4. Vježbajte svakog dana u isto vrijeme, tako ćete rjeđe preskakati vježbe.

5. Postavite ciljeve koje želite postići vježbanjem.

(Žene.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*