Ovo su proizvodi i usluge koje će poskupjeti nakon Nove godine

Avionske karte, avokado i čokolada samo su neke od stvari i namirnica koje će poskupjeti u svijetu od 1. januara 2015. godine. Poskupljenja su uzrokovana sušama, poplavama i potražnjom. Pripremite se na to da će vaši omiljeni proizvodi postati manje pristupačni, a u najgorem slučaju morat ćete potražiti adekvatnu zamjenu.

Avokado – Ovo voće će postati skuplje naredne godine zbog smanjenih svjetskih zaliha, što je uzrokovano prekomjernom potrošnjom u prethodnim godinama, piše Huffington Post.

Čokolada – Vodeći proizvođači čokolade godinama nagovještavaju smanjenje zaliha kakaa. Uzročnici su povećana potražnja i suša u državama koje su ujedno i najveće izvoznice. Poskupljenje je već primijetno kod privatnih proizvođača visokokvalitetne čokolade, jer oni dobavljaju izuzetno probrane vrste kakaa.

Letovi – Cijene goriva padaju, ali dok prevoznici plaćaju i do 17 posto jeftiniji energent oni povisuju cijene karata. Prema procjenama American Expressa “obične“ karte poskupjet će i do šest posto.

Hoteli – Povećan broj putovanja i smanjenje nezaposlenosti u Sjevernoj Americi uzrokovat će poskupljenje hotelskih usluga od 2 do 3,5 posto. S druge strane, hoteli u Južnoj Americi povisit će cijene svojih usluga za čak 6,5 posto zbog smanjenog ukupnog kapaciteta.

Kafa – Iako je 2014. godina prošla sa sniženom cijenom kafe, suša u Brazilu uzrokovat će poskupljenje ponuda najvećih brendova poput Starbucksa, Gevalia i drugih. Cijene kafe u kafićima kao što je McCafe bit će više do devet posto.

Maslinovo ulje – Italijanska polja maslina doživjela su jednu od najgorih godina, zbog čega je izvoz pao za nevjerovatnih 37 posto. Također, Španija je pretrpjela sušu koja će uzrokovati poskupljenja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*