Kriminalnoj grupi Beriza Kabilovića produžen pritvor za još dva mjeseca

Berizu Kabiloviću i članovima njegove kriminalne grupe koji se sumnjiče za niz teških krivičnih djela Kantonalni sud u Tuzli produžio je pritvor za još dva mjeseca, potvrđeno je za portal Klix.ba.Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona da se Berizu Kabiloviću i drugima koji su bili članovi njegove organizovane kriminalne grupe produži mjera pritvora za još dva mjeseca.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, sud je utvrdio da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će uhapšene osobe, ukoliko se nađu na slobodi, nastaviti činjenje krivičnih djela.

Također, nadležni sud smatra da bi eventualnim puštanjem na slobodu osumnjičenih došlo do uznemiravanja građana Tuzle, zbog svih krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

“Odbrana će u toku utorka Vrhovnom sudu Federacije BiH uložiti žalbu, jer smatramo da više ne postoje razlozi za zadržavanje. U konačnici ćemo vidjeti stav Vrhovnog suda FBiH u pogledu pritvora u odnosu na Beriza Kabilovića i ostale uhapšene”, rekao je za Klix.ba Kabilovićev advokat Bakir Hećimović.

Beriz Kabilović, Selver Salimović, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Ammar Adrović, Amir Lisičić, Amer Beganović-Hajdarević, Adis Šahinagić, Semir Mustafa, Admir Trumić i Ermin Trumić uhapšeni su sredinom decembra prošle godine u velikoj policijskoj akciji, a osumnjičeni su da su u periodu od 2014. do decembra 2019. u kriminalnoj organizaciji počinili niz krivičnih djela.

Riječ je o ubistvu, pokušaju ubistva, iznudi, ugrožavanju sigurnosti, nedozvoljenom držanju oružja ili eksplozivnih materija, pripremanju krivičnog djela, pranju novca i neovlaštenoj proizvodnji i stavljanju u promet opojnih droga.

Tužilaštvo TK im na teret stavlja da su napravili kriminalnu organizaciju kako bi svojim djelovanjem sistematski i planski na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i šire sebi pribavili veću protivpravnu imovinsku korist i osigurali prevlast i premoć u kriminalnom miljeu.

Iz Tužilaštva TK tvrde da je Kabilović formirao mrežu ljudi koja je koristila različite metode zastrašivanja, prijetnji, nasilja, upotrebu oružja, sile i iznude kako bi ostvarivala svoje ciljeve preuzimanja prevlasti nad određenim kriminalnim aktivnostima.

Kabilović, Salimović, Mandžić, Jahić, Požegić i još jedan član grupe su osumnjičeni i da su, kako bi prikrili porijeklo tako stečene imovine, ulagali novac u osnivanje određenih ugostiteljskih objekata i još nekih poslovnih aktivnosti u Tuzli, ulagali u nekretnine ili automobile, kao i u drugu skupocjenu robu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*