Sud blokadu autobuske stanice u Zenici proglasio nezakonitom, rok za deblokadu 15 dana

Općinski sud u Zenici danas je donio presudu kojom se štrajk kojeg je organizovala Sindikalna podružnica dd “Zenicatrans – prevoz putnika” proglašava nezakonitim te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice. Presudom se tuženom Sindikatu nalaže da u roku od 15 dana deblokira Autobusku stanicu te da u istom vremenskom roku tužiocu, odnosno Gradu Zenica, nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.440 KM.

“Gradska uprava na čelu sa mnom stoji iza svakog građanina Zenice i isključivo zastupamo njihove interese u skladu sa zakonima. Tako je u protekle tri godine bio i ostao slučaj i sa Zenicatransom gdje smo učinili maksimalne napore da spasimo preduzeće od propasti koju su mu uzrokovali i namijenili bivša uprava preduzeća i bivša gradska vlast. I ovim putem molim radnike Zenicatransa da se suzdrže od bilo kakvih postupaka koji će dalje ugroziti njihovo zdravlje, status ali i uzrokovati štetu njihovim sugrađanima”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Pozvao je Sindikat i radnike Zenicatransa da prihvate prijedlog o isplati tri zaostala lična dohotka sa doprinosima i toplim obrokom.

“Da smo iskreno za oporavak Zenicatransa potvrđuje i spremnost da finansiramo najbolju revizorsku kuću koja će napraviti presjek stanja u preduzeću i uraditi plan njegove sanacije. Lično smatram je Sindikat Zenicatransa pod uticajem političkih partija zaveo i prevario radnike, sve kako bi ispunio zadatak SDA koja je po svaku cijenu željela diskreditovati mene kao gradonačelnika i ličnost. Samim tim što granski, Samostalni sindikat saobraćaja i veza u BiH nije stao iza Sindikata Zenicatransa, što je došlo do izražaja tokom sudskog postupka, jasno je da su pojedinci iz Sindikata Zenicatransa po nagovoru SDA, A-SDA i SBB izmanipulisali svoje radne kolege i doveli u pitanje opstanak preduzeća”, kaže Kasumović.

Nada se da će deblokada Autobuske stanice u skladu sa očekivanom presudom desiti u najkraćem mogućem roku.

“Da su građani Zenice žrtve jedne nerazumne politike opstrukcije i destrukcije jasno se moglo zaključiti i iz nedavne izjave ministra unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona Daria Pekića, kadra A-SDA koji je ničim izazvan, izjavio kako policija neće ispunjavati ničije privatne želje, valjda aludirajući na zahtjev Gradske uprave upućen policijskom komesaru ZDK i načelniku PU Zenica za deblokadu Autobuske stanice. Ovom prilikom gospodina ministra podsjećam da se nije radilo o nečijem hiru kako je on to tvrdio, nego legalnom zahtjevu za asistenciju u preuzimanju otvorenog prostora Autobuske stanice i poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Zenica. Ministre Pekiću, Gradska uprava i gradonačelnik Zenice rade i postupaju isključivo po zakonu što su građani Zenice prepoznali u protekle tri godine”, zaključio je Kasumović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.