Svi smo već čuli i zapamtili kako bismo trebali izbjegavati tri bijele opasnosti – šećer, sol i brašno! Ipak, svi znamo, ponekad je teško odoljeti. Možda vas ovi razlozi “natjeraju” da budete ustrajniji u odluci.
Kruh je mnogima omiljena
namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok. Rado ga sami
pečemo, od njega radimo tost, zapečemo ga u pećnici s češnjakom i
maslacem ili maslinovim uljem ili od njega radimo prženice. Nekima je on
bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. I,
istini na volju, nekad baš prija zagristi tu hrskavu koricu…
Ipak,
količina ugljikohidrata često kruh čini nezdravom namirnicom, a
pogotovo ako govorimo o bijelom kruhu, onom spravljenim od bijelog
brašna – jedne od tri bijele prehrambene opasnosti.
Ako ste ljubitelj bijelog kruha, evo razloga zbog kojih je poželjno izbacite s jelovnika.
Izgubit ćete kilograme izazvane zadržavanjem vode
Kruh
je pun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na
tijelu se primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma.
Nije riječ o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u
tijelu. Tijelo, naime, skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena,
mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u
tijelu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Više nećete stalno biti gladni
Prerađeni
ugljikohidrati, kakvih je bijeli kruh pun, u organizmu izazivaju nagli
porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju
nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog
čega se debljamo.
To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti
izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim
napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u
krvi, piše Živim.hr.
Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
Za
razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su
potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i
druge probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz
svakodnevne prehrane i umjesto njega uvedete ritual konzumiranja
cjelovitih žitarica, probava se normalizira.
(Vijesti.ba)