Protesti aktivista i velike mjere sigurnosti obilježile početak Ekonomskog foruma u Davosu

Okupljanja aktivista na pristupnim cestama obilježila su početak dešavanja u švicarskom skijalištu Davos. Svjetski ekonomski forum (WEF) zvanično počinje danas, a okupljanje najutjecajnijih ljudi svjetske ekonomije u svrhu stvaranja boljeg svijeta, ove godine odvija se u kontekstu sprečavanja klimatske apokalipse. Tokom protesta koji su se odvijali uz brojnu policijsku pratnju aktivisti su ukazali na problem klimatskih promjena te poručili kako su za to odgovorne i globalne kompanije članice WEF-a.

“Danas sam ovdje da kažem da WEF uništava našu planetu, umjesto da je liječi. Cilj WEF-a bio je stvaranje boljeg svijeta, ali oni rade obrnuto”, kazala je aktivistica Deborah Bugmann.

Švicarska vojska i policija strogo kontroliše puteve i željeznicu koji vode prema ovom malom mjestu, a na širem području je postavljeno više sigurnosnih tačaka, gdje se prolaznici legitimiraju. Na visokim zgradama mogu se primijetiti snajperisti, a na ovo područje se nikome ne dozvoljava ulazak bez akreditacija.

Veća budnost policije ove godine je prisutna i zbog dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa. Najviše zbog njega angažovano je više od pet hiljada policajaca, a osigranje događaja koštat će više od 40 miliona franaka.

Najavljen je i dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Još nije poznato ko će se od bh. zvaničnika pojaviti u Davosu.

Svjetski ekonomski forum je prije pet desetljeća osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta Davos je postao moderni centar kapitalizma.

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojom živi oko 11 hiljada stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu ”Čarobni brijeg” Thomasa Manna, ali već pet desetljeća je poznato kao središte svjetske ekonomske i političke elite.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*