Nihad Fejzić: Koronavirus postaje opasniji protivnik jer nije poznata njegova priroda

S obzirom na to da je proteklih nekoliko dana u Kini zbog koronavirusa preminulo 17 osoba, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić pojasnio je kako još nema informacija o tome da li ovaj virus ima porijeklo u životinjama. Kako je pojasnio profesor Fejzić, koronavirusi može biti zajednički i za ljude i životinje, međutim, smatra da je trenutni virus u Kini povezan sa SARS-om koji je na tom području bio prisutan i prije nekih deset godina.

“I tada je bila riječ o koronavirusu, ali još nemamo dokaze da on ima porijeklo u životinjama. Dakle, kineske stručne službe rade na otkrivanju vrste i porijekla koronavirusa jer već su ga potvrdili i ubrzo će se znati da li ima poveznicu sa životinjama. Ukoliko se potvrdi da ima poveznica, onda se provode mjere drugačijeg karaktera i tada se uključuju veterinarske službe”, naveo je Fejzić.

Fejzić smatra da je BiH spremna za ptičiju gripu (Aviarna influenca) koja je zabilježena u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji, a sumnja se da se ova bolest pojavila i u susjednoj Hrvatskoj. S obzirom na to da nema dovoljno informacija o koronavirusu, kako je pojasnio naš sagovornik, on postaje opasniji protivnik jer nije poznata njegova priroda kao što je to, naprimjer, slučaj sa svinjskom i ptičijom gripom.

“S obzirom na to da smo u BiH već dva puta u proteklih deset godina imali pojavu ptičije gripe onda imamo iskustva i znamo kako se boriti s tim. Dakle, nije problem što ta vrsta gripe pravi štetu stočarstvu nego se ona prenosi na ljude. Tada smo kao veterinarska služba reagovali pravovremeno i spriječili da se bolest proširi. Prije tri godine u Kantonu Sarajevo je zabilježen slučaj ptičije gripe kada je bio zatvoren sarajevski Zoološki vrt ‘Pionirska dolina’ zbog provođenja potrebnih mjera i tada nam nije bolest ‘pobjegla’. Dakle, imamo iskustva i veoma dobru laboratoriju, zapravo odličnu, koja to radi vrhunski i možemo reagovati na isti način kao što reaguju moderne veterinarske službe u razvijenim zemljama”, naglasio je Fejzić.

S druge strane, kada je riječ o koronavirusu, Fejzić je istakao kako je podignuta veća panika nego bi trebalo i da je javnost više zabrinuta nego što objektivno nauka može reći. Pojasnio je kako se koronavirus nastavio širiti iz Kine gdje je zabilježeno oko 400 slučajeva zaraženih do sada i da je riječ o državi koja ima više od milijardu stanovnika.

“Što znači da nije baš riječ o nekoj pomami i naravnom da ne bude zbunjujuće, riječ je o epidemiji zato što je oboljelo više osoba i virus se širi, ali to je vezano za područje Kine,ne za područje naše države i regije jer u tom slučaju nemamo nikakvih informacija ni potvrda. Zapavo, koronavirus još nije došla na evropski kontinent, ukoliko dođe do toga, što nije isključeno, onda je to znak da se zdravstvene službe angažuju i provode mjere kao i ranije, između ostalog, kontrola putnika na aerodromima i sanitarna obrada nad onima koji su u ovom periodu boravili u Kini i vraćaju se u BiH”, dodao je Fejzić.

Fejzić je nedavno boravio u Kini i na mjestu dešavanja se uvjerio kako se u toj zemlji provode preventivne mjere kada je riječ o prenosivim bolestima.

“Na aerodromu u Pekingu, osim uobičajene kontrole na metal, putnicima se provjerava i tjelesna temperatura nakon čega se sa sigurnošću može znati da li je neko doputovao bolestan”, naveo je Fejzić i dodao da je hrana u cijelom svijetu zapravo najveći prijenosnik bolesti zbog toga što je prepuna virusa.

“Aktuelna je i svinjska kuga koja se ne prenosi na ljude, od nje obolijevaju svinje, ali mi redovno u našoj laboratoriji imamo kontrolu na afričku svinjsku kugu. Jer ukoliko se ona pojavi na našem području, onda će cijela populacija svinja nestati i time nastati veliki ekonomski problem”, zaključio je Fejzić.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*