NASA traži vašu pomoć: Izaberite ime za novi rover za Mars

Istraživačko vozilo, koje će biti lansirano u julu ove godine, sletjet će u blizini kratera Jezero, koji je dobio ime po općini u BiH. Učenici širom Amerike, od onih u predškolskim ustanovama do onih u srednjim školama, predložili su čak 28.000 imena za rover za Mars 2020, koji je konstruirala NASA. Grupa sudija svela je broj prijedloga na polufinalnih 155, a u finalnu utrku ušlo je devet imena, piše CNN.

Za njih se može glasati u online anketi, koja je otvorena do 27. januara i čiji rezultati će odlučiti o imenu novog rovera koji će od ljeta ove godine, kada je planiran njegov transport na Mars, putovati prema Crvenoj planeti radi njenog istraživanja.

Ovo je popis imena kojima možete dati svoj glas:

1) Endurance (Izdržljivost);
2) Tenacity (Ustrajnost);
3) Promise (Obećanje);
4) Perseverance (Upornost);
5) Vision (Vizija);
6) Clarity (Jasnoća);
7) Ingenuity (Genijalnost);
8) Fortitude (Snaga);
9) Courage (Hrabrost);

Rezultati ankete, ime rovera i ime učenika koji ga je predložio, bit će objavljeni 15. marta. Učenik čije ime bude izabrano imat će priliku gledati lansiranje ovog rovera, koje je planirano za juli.

Ovaj rover će se tada pridružiti velikoj NASA-inoj misiji za istraživanje Marsa, a njegovo slijetanje na ovaj planet očekuje se u februaru 2021., kada će sletjeti u krater Jezero. Ovaj krater je dobio ime po slavenskoj riječi, jer je ostao kao svjedočanstvo nakon isušivanja jezera, koje je postojalo prije 3,5 milijardi godina.

Rover je napravljen s ciljem prikupljanja uzoraka s Marsa koji će radi proučavanja biti vraćeni na Zemlju. U spomenutom krateru i njegovoj okolini tragat će za znakovima života, mineralnim nanosima i mogućim mikroskopskim fosilima, što će naučnicima pomoći ustanoviti je li na Marsu nekad bio moguć život.

Osim toga, rover 2020 isprobat će instrumente za bušenje zemljišta, kao i meteorološke instrumente, a isprobavat će i je li moguće tamošnji ugljikov dioksid pretvoriti u kisik.

Svoj glas za ime ovog rovera možete dati ovdje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*