New York u stanju visoke pripravnosti zbog koronavirusa, više od 1.200 zaraženih širom svijeta

New York se priprema za koronavirus nakon drugog potvrđenog slučaja u SAD-u, javljaju strani mediji. Smrtonosni koronavirus nastavlja se širiti svijetom, uzrokujući pustoš u Kini, razboljevši drugu osobu u Sjedinjenim Državama i ostavljajući zdravstvene radnike u visokoj pripravnosti u New Yorku. Guverner Andrew Cuomo otkrio je u petak da su tri osobe bile pod nadzorom države nakon što su potencijalno bile izložene virusu. U državnom Ministarstvu zdravstva u jednom je trenutku bilo čak četiri slučaja pod istragom, ali jedan se pokazao negativan.

Pozivajući se na povjerljivost, zvaničnici su odbili da kažu gdje su u državi tri sumnjiva slučaja.

Do sada nije zabilježen nijedan slučaj u New Yorku, gdje su dva međunarodna aerodroma i veliko kinesko imigrantsko stanovništvo doveli u opasnost od epidemije koja je započela u Wuhanu u Kini.

Sjedinjene Države prijavile su svog drugog oboljelog od koronavirusa, ženu iz Chicaga u šezdesetima, koja je hospitalizirana i izolirana nakon povratka iz Kine.

Prvi američki pacijent, muškarac u tridesetima, koji je također putovao u Kinu, ostao je hospitaliziran sjeverno od Seattlea. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da su 63 osobe u 22 države pregledane zbog moguće infekcije koronavirusom. Od tih pacijenata, njih 11, uključujući ženu u New Jerseyju, do sada su bili negativni na ovaj virus.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je na 41. Od toga je 39 umrlo u Wuhanu, a ostatak u drugim kineskim gradovima. Većina onih koji su umrli nakon zaraze virusom bili su stariji od 60 godina, a neki su imali i ranije postojeća medicinska stanja.

Broj zaraženih širom svijeta porastao je na 1.287. Velika većina bolesnih nalazi se u Kini. Francuska izvještava o tri osobe oboljele od virusa, njegovo prvo pojavljivanje u Europi. Jedan od njih je bio 48-godišnji muškarac koji je prošao kroz Wuhan prije nego što je u srijedu otputovao u Francusku. Bio je hospitaliziran u Bordou. Druga osoba hospitalizirana je u Parizu. Koronavirus je otkriven i na Tajlandu, Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i Nepalu.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*