Sojino ulje moglo bi uzrokovati neurološke promjene u mozgu, autizam i demenciju

Iako se prodaje kao zdrava alternativa, sojino ulje, danas najpopularnije ulje u Americi, izaziva neurološke promjene u mozgu miševa i moglo bi doprinositi autizmu i demenciji kod ljudi, pokazalo je novo istraživanje naučnika. Ulje izvađeno iz sjemenki soje danas se koristi u svemu, od pripreme brze hrane do hrane za životinje, pa čak i dječije formule. Iako ga najviše koriste Amerikanci, sveprisutnije je i u drugim zemljama.

Na sojinom ulju prži se McDonald's pomfrit, a glavni je sastojak brojnih kora za picu i drugih “zdravih” peciva i hljeba.

Istraživački tim sa Univerziteta u Kaliforniji već nekoliko godina proučava utjecaj sojinog ulja na zdravlje ljudi. Prethodno su otkrili da potiče dijabetes i gojaznost kod miševa, ali poprilično je šokantno njihovo novo otkriće da sojino ulje utječe na zdravlje mozga, piše Russia Today.

Istraživanje objavljeno u naučnom magazinu Endocrinology pokazalo je da konzumiranje sojinog ulja utječe na područje mozga kod mševa koje je ključno za regulisanje raspoloženja i ponašanja.

Što je posebno zabrinjavajuće, sojino ulje utjecalo je i na više od stotinu gena miševa, uključujući i jedan za kontrolu oksitocina, hormona ljubavi i vezivanja. Naime, miševi koji su hranjeni sojom pokazali su niži nivo oksitocina u hipotalamusu – dio mozga ključan za raspoloženje.

Drugi pogođeni geni kod miševa imali su veze s metabolizmom i hormonima, uključujući lučenje inzulina. Naučnici su primijetili i promjene na genima povezanim s anksioznošću, depresijom i šizofrenijom.

Uzimajući u obzir naučne dokaze, autori istraživanja vjeruju da bi sojino ulje moglo povećati rizik od Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i autizma. Međutim, još uvijek nema konkretnih dokaza da sojino ulje uzrokuje ova stanja jer je ovo istraživanje provedeno samo na miševima. Međutim, miševi se s razlogom koriste kao uzorni organizmi za ljudsko zdravlje jer sisavci imaju slična tkiva i genetiku kao ljudi.

Vodeći autor istraživanja, Poonamjot Deol, kazao je: “Ako postoji jedna poruka koju želim da ljudi prihvate, onda je to da smanje potrošnju sojinog ulja.”

Postoji oblik sojinog ulja koji ima niži sadržaj linolne kiseline te je navodno zdraviji za srce. Ipak, autori su hranili miševe i ovim oblikom sojinog ulja kako bi vidjeli hoće li rezultati biti bolji, ali dočekao ih je isti štetni učinak na mozak miševa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.