GIKIL i Tehnološki fakultet u Tuzli obnovili saradnju

Predstavnici Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli potpisali su novi sporazum o saradnji u oblasti edukativnih, istraživačkih i naučnih djelatnosti, s ciljem povezivanja privrede i nauke, teorije i prakse.

Dekan Tehnološkog fakulteta Sead Ćatić kaže da će najveću korist od te saradnje imati  studenti, ali i cjelokupna akademska zajednica.

Podsjetio je da je postajala ranija slična saradnja s tom kompanijom, a sada se ponovo ukazala i potreba i prilika da se ta veza ojača.

Sporazum će, pojasnio je, omogućiti unapređenje ključnih procesa, a naročito na području razmjene stručnjaka i istraživača, razmjene znanja u teoriji i praksi, zajedničkom razvoju studijskih programa, kao i realizaciji praktičnih vježbi i predavanja.

– Ono što je za studente posebno važno je usvajanje praktičnih znanja i njihova adaptacija na radno okruženje u hemijskoj industriji, a ta kompanija zaista pruža bogate mogućnosti – kazao je dekan Ćatić.

Korist od aktivne saradnje fakulteta i privrede odavno je prepoznata i u GIKIL-u gdje postoji kontinuirana potreba za kvalitetnim inženjerskim kadrom i saradnjom u pronalaženju efikasnih tehnoloških rješenja specifičnih za industriju kao što je GIKIL.

Zamjenik generalnog direktora u GIKIL-u Suad Imamović napomenuo je da Tehnološki fakultet u Tuzli za njih predstavlja kvalitetnu bazu za izbor budućih kadrova u kompaniji, a ovime će se cjelokupan proces dodatno unaprijediti.

Kazao je i da je važna saradnja profesora i studenata s iskusnim inženjerima u kompaniji od kojih su mnogi njihovi bivši studenti, i to na zajedničkim projektima iz oblasti hemijskog inženjerstva i zaštite okoline od kojih će korist imati i fakultet, kompanija, ali i cjelokupna lokalna zajednica.

Sporazum je potpisan na period od četiri godine, saopćeno je iz GIKIL-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*