Završena potraga za nestalima usljed zemljotresa u Turskoj

Predsjednik Ureda za vanredne situacije (AFAD) Mehmet Gulluoglu potvrdio je da je nakon zemljotresa jačine 6,8 stepeni po Richteru, koji je u petak navečer pogodio tursku regiju Elazig i Malatyu, ispod ruševina izvučeno tijelo zadnje žrtve.

Od petka ekipe na terenu rade na spašavanju i izvlačenju žrtava zatrpanih u ruševinama nakon razornog zemljotresa u kojem je poginula 41 osoba.

“Prema informacijama koje imamo, pronađeno je tijelo našeg zadnjeg građanina ispod ruševina. Nastavljamo s aktivnostima na terenu”, napisao je na društvenoj mreži Twitter.

AFAD Turske ranije je saopćio da je istočnu tursku provinciju Elazig, nakon razornog potresa, od petka pogodilo još 948 naknadnih podrhtavanja tla. Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Richteru pogodio je u petak navečer tursku regiju Elazig i Malatyu, a epicentar je registriran u distriktu Sivrice.

Od posljedica zemljotresa poginula je 41 osoba, a spasilačke ekipe su ispod ruševina spasile 45 osoba.

Od ukupno povrijeđenih 1.607 osoba, na kućno liječenje je pušteno 1.516 osoba. Sve nadležne službe su na terenu, a zemljotresom pogođenu regiju u subotu je posjetio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Širom Trske pokrenuta je kampanja za pomoć mještanima Elaziga u kojoj je već prikupljeno više od 30,5 miliona turskih lira.

Nadležne institucije saopćile su da je od posljedica zemljotresa oštećeno 2.945 objekata, uključujući i 87 potpuno srušenih. Izdat je nalog za hitno rušenje 12 zgrada koje su ozbiljno oštećene u potresu i predstavljaju rizik po mještane.


(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*