Održan tradicionalni „Skok preko kože“

Rudarsko-geološko građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli, u povodu 21.decembra Dana rudara, upriličio je jučer nekoliko prigodnih  manifestacija. Na kraju dana, organizovan je i tradicionalni „Skok preko kože“.

Ova manifestacija predstavlja svojevrstan prijem mladih rudara u ovaj poziv, i to je najbolji način promoviranja rudarstva, i bogate tradicija tog zanimanja na ovom području. Sam ceremonijal se sastoji iz nekoliko dijelova, što nam je pojasnio Tihomir Knežiček, profesor na Rudarsko-geološko građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

„Prvo mladi rudari uz pjesmu traže brucmajora po gradu. To su tzv.ophodari kojih ima obično 20, i imaju svoju dvojicu vođa. Brucmajor se nalazi u kafani, gdje uživa u hrani i piću. Kada ga ophodari nađu, traže od njega da ih povede na „Skok preko kože“, odnosno ispit zrelosti za ulazak u rudarski poziv“, pojašnjava Knežiček.

Mlade rudare protokolarno prvo ispituje prezidijum ili stare bajte. Sama simbolika preskakanja preko kože, potiče iz 17. i 18. vijeka, kada su se u zemlji kopale jame odnosno rudnici. Oni koji su primani u rudarski poziv, trebali su da dokažu svoju hrabrost na taj način, što bi preskakali preko okna, preko čega se postavljala koža.

„U finalnom dijelu svaki brucoš treba da skokom sa bureta preskoči kožu, koju drže dva iskusna rudara ili držači kože. Svaki mladi rudar ima svoju lozinku što je takođe dio ceremonijala. Ukoliko preskoči kožu a da ne padne bude primljen u rudarski poziv, a ukoliko padne ide na popravni. Time se završava ceromonijal, kada počinje druženje uz zabavni program“, kazao nam je profesor Knežiček.

Manifestacija „Skok preko kože“ se u Tuzli organizovala svake dvije godine, od 1961. do 1984., kada je nastupila pauza od 24 godine, da bi 2010.godine ova tradicija nastavljena do danas.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*