Južna Koreja otpustila drugog pacijenta oporavljenog od koronavirusa

Južna Koreja otpustila je svog drugog pacijenta s koronavirusom iz bolnice jer je došlo do potpunog oporavka i nema znakova bolesti, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

Tridesetopetogodišnja Kineskinja, koja je u Južnu Koreju stigla iz kineskog grada Wuhan, epicentra nove epidemije koronavirusa, bila je prva osoba kojoj je potvrđena ova bolest u toj zemlji, navodi korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Dijagnosticiran joj je virus 20. januara na međunarodnom aerodromu Incheon na putu u drugu zemlju i prvobitno je liječena od upale pluća. Od tada se oporavila i svi testovi su se pokazali negativnim na prisustvo virusa, piše južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Doktori, koji su je liječili u Incheon Medical Center zapadno od Seula u posljednjih 18 dana, rekli su da su koristili lijek za liječenje ljudskog virusa imunodeficijencije Kaletra. Isti lijek korišten je i na drugom pacijentu koji je pušten u četvrtak.

Dodali su da je neizvjesno da li lijek zapravo djeluje, iako znaju da ih njihovi kolege u Kini koriste na svojim pacijentima.

Ljekari su rekli da je njihova kineska pacijentkinja izrazila želju da se vrati kući u Wuhan.

Njenim puštanjem smanjen je broj kineskih državljana koji se liječe od virusne infekcije u Južnoj Koreji na tri.

Južna Koreja do sada je prijavila 23 potvrđena slučaja bolesti. Otpuštanjem drugog pacijenta smanjen je broj trenutno liječenih pacijenata na 21.



(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*