Mađarska zatvorila granični prelaz sa Srbijom zbog migrantskog talasa

Mađarska policija je saopštila da je danas “privremeno zatvorila” jedan granični prelaz sa Srbijom kako bi presjekla put na mjestu gdje se okupila velika grupa migranata u pokušaju da pređe granicu.

“Granični prelaz na putu Tompa je privremeno zatvoren zbog velikog broja migranata u blizini srpske strane”, navela je policija na sajtu.

Neimenovani srpski policajac potvrdio je agenciji Frans pres da se “oko 100 migranata” nalazi u graničnom pojasu izmedđu Srbije i Mađarske.

Jedan od migranata rekao je za mađarski informativni sajt HVG.hu da oni mirno protestuju i da žele da nastave put prema Zapadnoj Evropi.

Neki iz te grupe su rekli da su iz Sirije, Avganistana i Jemena i dodali da će ostati u pograničnoj zoni dok im se ne dozvoli nastavak putovanja.

Mađarska policija je ranije navela da su se od decembra umnožili pokušaji ilegalnog prelaska granice.

Mađarska vlada, koja nije naklonjena prijemu migranata, tvrdi da oni treba da podnesu zahtjev za azil u prvoj zemlji Evrope u koju su došli i sistematski Srbiji vraća kandidate za azil koji stižu kopnenim putem.

Mađarska je 2015. godine podigla ogradu na granici koja je u dijelovima sa strujom, i to duž granice sa Srbijom i Hrvatskom, zbog čega su ilegalni prelasci rjeđi, ali i opasniji.

Radio-Televizija Srbije javila je ranije danas da je nekoliko stotina migranata koji su se organizovali preko društvenih mreža, došlo do prelaza Kelebija na granici Srbije i Mađarske, gdje su ih sačekale barikade i mađarska interventna policija.

Prema informacijama mađarske televizije, granična policija Mađarske je privremeno zatvorila prelaz Kelebija, dodala je RTS, navodeći da su migrante sačekale barikade koje je postavila mađarska policija i stotinjak policajaca iz specijalnog voda interventne jedinice.

Na transparentima migranata piše da su izbjeglice, a ne kriminalci, da žele u EU, da se edukuju i da su gladni. Migranti kažu da su iz Maroka, Sirije, Palestine, Iraka i Irana.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*