Francuski naučnici napravili konac od ćelija ljudske kože

Naučnici su napravili pletivo (konac) iz ćelija ljudske kože koje bi se moglo koristiti za izradu implantabilnog “ljudskog tekstila”, s kojim se mogu popravljati oštećeni organi.

“Pomoću tih niti možemo šiti ‘vrećice, izrađivati ​​cijevi, ventile i membrane”, ističe bioinženjer Nicholas L'Heureux, sa francuskog nacionalnog Instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja u Bordeaux.

Sadašnji sintetički materijali kojima se šiju oštećena tkiva znaju pokrenuti imunološku reakciju i uzrokuju upalu zbog koje se produžuje proces zarastanja neke rane.

Hirurzi zato koriste razgradive materijale, ali oni onda nisu prikladni za složenije rekonstrukcije, jer se prebrzo raspadaju, navodi list “New Scientist”.

Konac od ljudskih ćelija kože ne bi trebalo da pokreće imunološku reakciju.

Naučnici su izrezali listove uzgojenog materijala ljudskih ćelija na trake i onda ih uvili u niti. Zatim su ih spleli kako bi dobili konac različite mehaničke čvrstoće koje se može osušiti i staviti na čekanje za upotrebu.

Da bi pokazali kakav sve potencijal ima “ćelijski konac”, naučnici su uspješno spojili pojedinačne niti s različitim ćelijama krvnih sudova. Koristili su taj materijal i da bi šili ranu na pacovu koja je zacijelila nakon 14 dana.

Kasnije su upotrijebili posebno dizajniranu mašinu za tkanje kojom su izradili snažne, ali tanke tekstilne cijevi. Njih su spojili sa arterijom ovce koja je nakon toga normalno funkcionisala i sprovodila krv.

Izum je objavljen u naučnom časopisu Acta Biomaterialia.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*