U Sarajevu protesti povodom četiri godine od smrti Dženana Memića

Danas se navršavaju četiri godine otkako je mladić Dženan Memić pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio teške povrede glave od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine na KCUS-u. Za 13 sati su najavljeni protesti građana ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Smrt Dženana Memića je, nakon četiri godine, i dalje nerazjašnjena, a Kantonalni Sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao mladić.

Sud je 13. januara utvrdio da Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Iz grupe Pravda za Dženana pozvali su na podršku kazavši:

“Svima je jasno da je Dženan ubijen i da nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako tvrdi Tužilaštvo KS… Izađimo na ulicu, borimo se za bolje sutra svih nas, naše djece. Niko nema pravo oduzeti drugome život.”

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, povodom održavanja protesta poručio je:

“Istina o Dženanu je pitanje, test o tome mogu li građani računati na pravdu u ovoj zemlji. Ovo je ispit za državu.”

Na kraju, iz Grupe su apelovali “Ne budite samo nijemi posmatrači, stanite uz ovog hrabrog oca.”

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim u ilidžanskoj Velikoj aleji bila je djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*