Bez zvijezda: Košarkaši BiH će u Tuzli dočekati nikad slabiju reprezentaciju Grčke

Košarkaška reprezentacija Grčke će u tuzlanskom Mejdanu igrati u vjerovatno nikada slabijem izdanju. Zbog sukoba na relaciji ULEB-FIBA u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine ne mogu igrati igrači koji nastupaju u Euroligi i Eurocupu, kao ni NBA igrači.

Stoga će se jedan od selektora Grčke Thanasis Skourtopoulos morati osloniti na igrače koji igraju u prosječnim grčkim klubovima, te na dva “stranca” iz španske Murcije i litvanskog Nevežisa.

Grci su napravili pravi presedan u svjetskoj košarci s obzirom da imaju dva selektora. Skourtopoulos će voditi ekipu u kvalifikacijama za Eurobasket 2021., dok će ekipu sa euroligaškim i NBA zvijezdama u kvalifikacijama za Olimpijske igre, te u na samim Igrama u Tokiju ukoliko se plasiraju voditi Rick Pitino.

Prvo ime ekipe bit će Vangelis Mantzaris koji je nekada nastupao za Olympiacos sa kojim je osvojio dvije eurolige. Ovaj 29-godišnji playmaker trenutno nastupa za grčki Promitheas.

Spisak igrača izgleda ovako: Giorgos Kalaitzakis (Nevežis, Litvanija), Giannoulis Larentzakis (Murcia, Španija), Dimitris Agravanis (Promitheas), Leonidas Kaselakis (Promitheas), Dimitris Katsivelis (Promitheas), Vangelis Mantzaris (Promitheas), Ioannis Agravanis (Peristeri), Christos Saloustros (Peristeri), Gaios Skordilis (Peristeri), Linos Chrysikopoulos (AEK), Charis Giannopoulos (AEK), Lefteris Bochoridis (Aris), Vassilis Kavvadas (Iraklis), Vangelis Margaritis (PAOK) i Michalis Tsairelis (Ifaistos).

Grčka će kvalifikacije otvoriti 21. februara kada će u Patrasu ugostiti Bugarsku, a potom će 24. februara gostovati u Mejdanu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*