Košarac: Plasman proizvoda na tržišta EU, Kine i Rusije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ukazao je danas na značaj očuvanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, najavljujući i konkretne mjere nakon razgovora s entitetskim resornim ministrima, udruženjima i drugim nadležnim organima.

Neobjašnjivo je, kaže, da domaći proizvođači ne uspijevaju da prodaju svoje proizvode na bh. tržištu, koji čine svega 30 posto ukupne potražnje.

– U proteklom periodu bilo je previše deklarativne priče o zaštiti domaće proizvodnje – rekao je Košarac novinarima, nakon razgovora sa Savezom udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a najavljujući da će biti pripremljene konkretne mjere zaštite.

Ukazuje i da je neophodno omogućiti plasman domaćih proizvoda na tržišta EU, Kine i Ruske Federacije.

– Raduje me činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede RS dostavilo popunjen upitnika za izvoz crvenog mesa za zemlje EU i da će sutra dostaviti i za Kinu. Apelujem na strukturu u Federaciji BiH da to uradimo zajedno kako bi omogućili ljudima koji se bave proizvodnjom crvenog mesa da mogu da prodaju svoje proizvode na ta važna tržišta – ustvrdio je on.

Najavio je radni sastanak s predstavnicima oba entitetska poljoprivredna udruženja,  u vezi s obilježavanjem stoke.

I Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS je rekao da je razgovarano o prevelikom opterećenju domaće proizvodnje, te problemima zbog, kako je naveo, uvoznog „lobija“.

– Iz tog razloga nismo konkurentni da zadržimo tržište i povećamo domaću proizvodnju – naveo je Maljčić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac prethodno je danas obišao novoizgrađene carinske terminale u Gradišci te istakao da treba ojačati kapacitete Granične veterinarske službe koja je u sastavu Kancelarije za veterinarstvo BiH, a kako bi imala neophodne elemente kao svi savremeni granični prelazi u EU.

– Uložićemo napor da ovaj granični prelaz još bolje opremimo – dodao je Košarac.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*