Rezultati novog istraživanja: Vunasti mamuti nisu izumrli zbog nagle promjene klime

Izumiranje vunastih mamuta koji su naseljavali prostor Sibira, prema svemu sudeći, uzrokovano je razvojem genetskih poremećaja, pokazuju nova istraživanja ovih vrsta.Jedno od najnovijih istraživanja koje se bavilo DNK analizom ostataka životinja ove vrste pronađenih na arktičkom ostrvu Wrangel, nedaleko od obala Sibira, objavljeno je u magazinu Univerziteta Oxford.

Vunasti mamuti bili su jedna od najzastupljenijih vrsta koja se prilagodila hladnim uvjetima života kakvi su vladali na Zemlji prije 11.700 godina, u razdoblju Pleistocena, pokazuje ostraživanje, a prenosi CTVNews.

Promjene u temperaturi i drastično topljenje koje je sa sobom donijelo razdoblje Holocena, doveli su do izumiranja brojnih vrsta koje su naseljavale stepske tundre, poput pećinskih medvjeda, dlakavih hijena, dlakavih nosoroga, kao i kontinentalnih mamuta.

Izolirana populacija mamuta s ostrva Wrangel, koja je ostala odsječena od kopna uslijed podizanja nivoa mora, bila je suočena s nestašicom vode za piće na ostrvu, ali je i osim toga izumrla tek prije 5.000 godina, te pravi razlog njihovog nestanka, kako sugeriše istraživanje, još uvijek ostaje nepoznat.

Uspoređujući DNK ostatke životinja s ostrva Wrangel sa ostacima koji pripadaju nekim starijim vrstama mamuta kao i današnjim azijskim slonovima, istraživači su identificirali brojne primjere genetskih mutacija koje su imale posljedice na važne funkcije organizma kod ovih životinja, poput neurološkog razvoja, plodnosti muških jedinki, nivoa inzulina i sposobnosti prepoznavanja mirisa biljaka.

I dok definitivan razlog izumiranja populacije mamuta s ostrva Wrangel još nije utvrđen, kontinuirano smanjivanje populacije u kombinaciji s izoliranom prirodom njihovog staništa, prouzrokovalo je podložnost mamuta genetskim poremećajima, što je sprečavalo razvoj ove vrste, zaključeno je u istraživanju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*