Naučnici na pragu velikog otkrića: Kišu bismo mogli koristiti na nevjerojatan način

Poslije mnogo proučavanja i neuspješnih pokušaja, konačno je otkriven princip koji bi nam mogao omogućiti iskoristiti kišne kapi kao izvor energije.U prethodnih nekoliko godina stručnjaci su bezbroj puta pokušavali iskoristiti kišu za proizvodnju električne energije, ali im to nije pošlo za rukom. Ipak, sada smo na korak do otkrića, jer su naučnici uspjeli razviti generator koji koristi kišu kako bi proizveo iznenađujuće visok električni napon, piše Engadget.

Samo jedna kapljica kiše može stvoriti 140 volti, to jest dovoljno energije da lagano upali 100 malih LED sijalica.

Raniji generatori uspijevali su proizvesti “hiljadu puta manje” energije, tvrde naučnicii sa Univerziteta u Hong Kongu.

Novi dizajn generatora spaja aluminijsku elektrodu s indij-kositar oksidnom elektrodom, obloženom politetrafluoretilenom, materijalom s “kvazitrajnim” električnim nabojem. Kada kapljica padne na ovu površinu, ona povezuje ove dvije elektrode i stvara zatvoreni strujni krug. To omogućava potpuno oslobađanje prikupljenog električnog naboja.

Ova tehnologija može podnijeti i dugotrajnu kišu. Ako na generator konstantno padaju kapi kiše, električni naboj se akumulira do krajnjeg kapaciteta.

Potrebno je još rada na ovom generatoru kako bi se od njega dobio praktični proizvod. Kratak nalet energije lako je postići – sada treba naći način za njeno akumuliranje kako bi se ona konstantno proizvodila.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.