Kinezi u SAD-u suočeni sa stigmom i diskriminacijom zbog korona virusa

Dok se Kina bori da suzbije epidemiju korona virusa i minimizira njeno širenje u svijetu, kineski državljani koji žive van zemlje vode vlastitu borbu – protiv stigme i diskriminacije.

Virus koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu, i može izazvati respiratorne bolesti i upalu pluća, zarazio je 42.638 ljudi u kineskoj matici zaključno s ponedjeljkom, ali je u Sjedinjenim Državama samo 12 slučajeva potvrđeno i trenutni rizik od virusa ostaje nizak za opću javnost.

Ipak, lažne zdravstvene informacije, uključujući upozorenja da se izbjegava azijska hrana i regije u kojima žive Azijati, počela su da kruže, dok su zlonamjerne rasprave i uvredljive šale o Kinezima ili Azijatima generalno dobile na zamahu na društvenim mrežama.

–  Veroma sam zabrinuta i to je za žaljenje. Nema razloga za američku javnost da se plaši Azijata u našoj zajednici, i zaista me žalosti što slušam takve priče – izjavila je za novinsku agenciju Xinhua direktorica Centra za imunizaciju i respiratorne bolesti pri Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Nancy Messonnier.         

 Njene stavove ponovila je dr. Marybeth Sexton, asistent profesora na odjelu za zarazne bolesti pri Školi medicine na univerzitetu Emory.        

– Svi zaraženi pacijenti ili su izolirani u svojim domovima ili su hospitalizirani, a zvaničnici za javno zdravstvo pomno nadziru svakoga ko je u visokom riziku ili je bio izložen virusu. Nema razloga da bilo ko koga sretnete u javnosti, bilo koje etničke ili rasne pripadnosti, predstavlja rizik po vas – kazala je Sexton.

Od ključnog je značaja da američka javnost bude budna prema svakom aktu ksenofobije vezanom za korona virus i da dopusti da prevlada zdrav razum, kako su tražili američki zvaničnici, liječnici, poduzetnici i eksperti u razgovorima za Xinhuu.

Takozvani virus dezinformacija ili zlonamjernih informacija mogao bi stvoriti veću opasnost od samog korona virusa, upozoravaju posmatrači, dodajući da briga za javno zdravstvo ne može opravdati antiazijsko raspoloženje.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*