Ambasador Kazahstana: Godišnja robna razmjena s BiH samo milion dolara, ali imamo velike planove

Nerezidentni ambasador Kazahstana za Bosnu i Hercegovinu Tolezhan Barlybayev boravio je ovih dana u Sarajevu. Ovu priliku iskoristili smo za razgovor s diplomatom ove velike, bogate i daleke zemlje o aktuelnim odnosima s našom zemljom te perspektivama razvoja međusobne saradnje. Ambasador kaže kako Kazahstan Bosnu i Hercegovinu smatra važnim i perspektivnim vanjskopolitičkim partnerom u Evropi te da se odnosi dviju zemalja u političkoj sferi razvijaju u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja. Dvije zemlje su 20. decembra 2019. proslavile 23. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Od visokog značaja je bila i posjeta Kazahstanu predsjednika Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića na samitu OESS-a u decembru 2010. godine. Također bih želio napomenuti uspješnu posjetu predsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića na 4. skupu predsjednika parlamenata zemalja Euroazije u Nur-Sultanu 23. i 24. septembra 2019. godine”. kaže amabasador Barlybayev na početku našeg razgovora.

Dodaje kako su zahvalni Bosni i Hercegovini na podršci predsjedavanju Kazahstana u OESS-u 2010. godine, izboru nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a u 2017.-2018. godini, kao i Odboru UNESCO-a za nematerijalnu kulturnu baštinu za 2019.-2020. godinu. Podsjeća kako je 2014. godine Vlada Kazahstana pružila humanitarnu pomoć našoj zemlji poslije razornih poplava.

“Aktuelno je potpisivanje ‘osnovnih’ dokumenata – sporazuma o privrednoj saradnji, promovisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, kao i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Uspostavljanje međuregionalne saradnje i uspostavljanje direktnih veza na nivou regija i gradova od velikog je značaja. To će stvoriti povoljne uvjete za poslovnu saradnju i rast međusobne trgovine”, naglašava ambasador.

Promet robe između Kazahstana i Bosne i Hercegovine, nastavlja, i dalje je neznatan. U 2018. godini ona je iznosila manje od milion američkih dolara, uglavnom zbog uvoza iz Kazahstana.

“U cilju unapređenja privredne saradnje između Republike Kazahstan i BiH i rasta vanjske trgovine, prvi put u povijesti bilateralnih odnosa otvoreni su Počasni konzulat Republike Kazahstan i Asocijacija kazahstansko-bosanske poslovne saradnje Berkut. Direktor Asocijacije Berkut je počasni konzul Republike Kazahstan u Sarajevu bosanski poduzetnik Amel Dizdarević. Naporima udruženja, 28. i 30. oktobra 2019. godine, na AIFC-u je održan prvi kazahstansko-balkanski poslovni forum Business Networking Summit na kojem su učestvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsjednik Privredne komore BiH Nemanja Vasić, počasni konzul Republike Kazahstan u Sarajevu Amel Dizdarević i predstavnici bh. kompanija. Po završetku poslovnog foruma Asocijacija za poslovnu saradnju Berkut ušla je na platformu AIFC-a, zaključivši sporazum s kazahstanskim partnerima”, podsjeća ambasador.

Navodi i kako se 30. oktobra 2019. gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastao s gradonačelnikom grada Nur-Sultan Altaijem Kulginovim. Razgovarano je o mogućnostima saradnje i razmjene iskustava u razvoju urbane privrede, uspostavljanju neposrednih veza u području građevine, obrazovanja i kulture.

“Gradonačelnik Sarajeva pozvao je gradonačelnika Kulginova da posjeti glavni grad BiH i uspostavi pobratimstvo između Nur-Sultana i Sarajeva. Posebna se pažnja posvećuje razvoju kulturne i humanitarne saradnje između BiH i Kazahstana. U godinama 2018. i 2019. u bosanskim gradovima Banja Luka, Tuzla i Sarajevo organizirani su gala koncerti komornog orkestra Kyzylorda pod vodstvom nagrađivanog kazahstanskog dirigenta A. Akbarova, kazahstanskih umjetnika ‘Melodije turskog svijeta’ uz pomoć TURKSOY-a te izložbe fotografija ‘Kazahstan – zemlja Velike stepe’, kao i dani kazahstanske kinematografije. Godine 2018. u Sarajevu je objavljena knjiga predsjednika N. A. Nazarbajeva ‘Era nezavisnosti’ na bosanskom jeziku”, kaže on.

Podsjeća kako su u 2019. godini organizirane novinarske ture novinara BHRT-a radi pripremanja niza izvještaja o Kazahstanu, politici međuetničkog i međuvjerskog sklada Republike Kazahstan, kao i o predsjedničkim izborima 9. juna 2019. i najvećem međunarodnom parlamentarnom forumu predsjednika parlamenata euroazijskih država 23. i 24. septembra 2019. godine.

“Kazahstan podržava namjeru Sarajeva da postane punopravna članica Evropske unije i želi uspjeh narodu Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija i punopravnog članstva u EU”, kazao nam je na kraju ambasador Tolezhan Barlybayev.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*