Evakuisan planinar sa Prenja, zbog sporosti sistema helikopteri se čekali satima

Spasioci Gorske službe spašavanja FBiH uspješno transportovali povrijeđenog planinara koji je danas povrijeđen prilikom boravka na Prenju. Zanimljivo je da su se na poziv GSS-a odazvala dva helikoptera, jedan Helikopetrskog servisa RS, a drugi Oružanih snaga BiH – doduše nakon 4,5 sata čekanja. Povrijeđeni je prvo transportovan do Barnog dola i Planinarskog bivka, odakle je u saradnji sa organizatorom pohoda pozvana pomoć Oružanih snaga BiH. Ipak, zbog nereagovanja srpskog člana Predsjedništva BiH, Federalna uprava civilne zaštite pozvala je EUFOR nakon čega je Milorad Dodik dao svoje odobrenje za upotrebu letjelice, ali i paralelno s tim pozvao na intervenciju i letjelicu Helikopterskog servisa RS.

“Nakon četiri sata i trideset minuta čekanja, i helikopter Oružanih snaga je dobio naredbu za polijetanje te su oba helikoptera došla na lice mjesta i pružili neophodni transport unesrećenom”, rečeno je iz GSS-a.

Odlučeno je da helikopter OS bude taj koji će evakuisani unesrećenog prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Za slijetanje blizu KCUS-a korišten je pomoćni stadion FK Sarajevo na Koševu, a zatim je povrijeđeni vozilom sarajevske Hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Podsjećamo, planinar se okliznuo prilikom uspona i pao nakon čega je zadobio višestruke povrede. Planinar iz Jablanice bio je među stotinama učesnika Memorijalnog pohoda “Lupoglav 2020”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.