Pakistan već 40 godina utočište afganistanskim izbjeglicama

Nakon nemira i nestabilnosti izazvanih razmještanjem sovjetske armije u Afganistanu 1979. godine, blizu sedam miliona ljudi je moralo napustiti svoja ognjišta, a susjedni Pakistan je već 40 godina utočište mnogim afganistanskim izbjeglicama.

Prema nekim podacima, afganistanske izbjeglice danas čine oko jedan posto ukupnog pakistanskog stanovništva, a mnogi su već odavno odustali od povratka u domovinu i ostali živjeti u Pakistanu.

Najnoviji zvanični podaci pakistanih vlasti pokazuju da u toj zemlji trenutno živi oko 2,8 miliona Afganistanaca, dok Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) tvrdi da ih je oko 1,4 miliona.

Samo 850.000 Afganistanaca posjeduje ličnu dokumentaciju.

Poslije Turske, Pakistan je zemlja u svijetu s najvećim brojem izbjeglica, iako većina Afganistanaca u Pakistanu nema pravni status.

Prema podacima Komisije za probleme nerazvijenih regija pri Senatu Pakistana, samo 850 hiljada Afganistanaca u toj zemlji posjeduje ličnu dokumentaciju ili neki drugi zvanični dokument o porijeklu.

Oko 500 hiljada Afganistanaca nije uopšte registrovano ni u jedan službeni dokument, osim što su vode kao izbjeglice.

Marjoleine Zieck, profesorica međunarodnog izbjegličkog prava, u tekstu koji je napisala za Međunarodni časopis o pravu izbjeglica navela je da samo 25 posto Afganistanaca ima status izbjeglica u Pakistanu.

S druge strane, Afganistanci koji nemaju izbjeglički status lišeni su mnogih prava.

Prema pakistanskom zakonu koji je donesen 1997. godine, samo osobama, koje dolaze iz drugih zemalja, a koje imaju status izbjeglice, dozvoljeno je da rade i otvore bankovni račun u Pakistanu.

Značajan broj Afganistanaca u toj zemlji neregistrovani

Značajan broj Afganistanaca koji borave u toj zemlji su neregistrovani te pokušavaju preživjeti snalazeći na razne načine, a većina živi od nadničkih poslova.

Značajan broj stanovnika Afganistana izbjegao je u Pakistan odmah nakon agresije SSSR-a 1979. godine, tako da je u narednih deset godina u susjednu zemlju izbjeglo oko 3,3 miliona Afganistanaca, ali su se neki već narednih godina vratili u domovinu, posebno u pogranična područja.

Ipak, većina onih koji su ostali u Pakistanu odlučili su nastaviti živjeti u toj zemlji zbog terorizma i stalnih unutrašnjih nemira u njihovoj domovini.

Prema izvještaju UNHCR-a iz decembra 2019. godine, između 2002. i 2019. godine u domovinu se vratilo oko 4,3 miliona, a tokom 2019. godine više od 6 hiljada Afganistanaca.

Afganistanske izbjeglice smještene u 54 kampa

Prema nekim podacima, u Pakistanu je do 1988. godine otvoreno oko 340 izbjegličkih kampova, dok su afganistanske izbjeglice danas smještene u ukupno 54 kampa na različitim lokacijama izvan gradova, a većina kampova se nalazi u blizini Peshawara.

Prema podacima UNHCR-a, polovina Afganistanaca, kojima su uskraćena prava poput zdravstva i obrazovanja, mlađi su od 18 godina. Afganistanski komeserijat za izbjeglice tvrdi da je 74 posto od 2,8 miliona Afganistanaca, za koje se procjenjuje da su u zemlji, rođeno u Pakistanu.

Djeci afganistanskih i bangladeških izbjeglica dati državljanstvo

Imran Khan, premijer Pakistana, koji je došao na vlast u augustu 2018. godine, u obraćanju iste godine je izjavio da djeci afganistanskih i bangladeških izbjeglica rođenoj u toj zemlji treba dati državljanstvo.

Istakao je da su djeci rođenoj u Pakistanu uskraćena mnoga prava, posebno na obrazovanje i zdravstvo, zbog čega su ga neki krugovi optužili za podršku afganistanskim izbjeglicama.

Neki građani Pakistana su pozdravili ovaj prijedlog, dok se neki zalažu da ne samo djeca već i sve izbjeglice trebaju dobiti državljanstvo te zemlje.

Komisija za probleme nerazvijenih regija pri Senatu Pakistana prošlog mjeseca je saopćila da bi izbjeglice u toj zemlji trebale imati pravo na dvojno državljanstvo.

Dok traju rasprave o položaju i pravima izbjeglica u Pakistanu, UNHCR ulaže ogromne napore i provodi razne projekte kako bi se poboljšao kvalitet života te nivo obrazovanja Afganistanaca koji žive u Pakistanu.

U Islamabadu se sutra održava konferencija o položaju afganistanskih izbjeglica u Pakistanu kojoj će prisustvovati i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i predstavnici iz oko 20 zemalja.

(Federalna.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*