Zoran Milanović je zvanično novi predsjednik Hrvatske: Ratovi su gotovi!

Zoran Milanović je u svom prvom predsjedničkom obraćanju, neposredno nakon polaganja zakletve, govorio u skladu s kampanjom koja ga je dovela do Pantovčaka, šireći poruke tolerancije, jedinstva i socijalne pravde.Na početku svog obraćanja kazao je kako je jedno istina, a drugo volja naroda te da je način kako to držati odvojeno uloga nezavisnosti svake vlasti te brana tiraniji.

“Ratovi su gotovi, naša je obaveza da se nijedan građanin ne osjeća prestrašeno ni uskraćeno, bez obzira na razloge. Naša budućnost zavisi od kvaliteta školovanja, a Hrvatska je danas dovoljno imućna da obrazovanje može biti dostupno svima”, kazao je Milanović.

Novi predsjednik kazao je i kako ne kani biti korektivni, već konstruktivni faktor vlasti, da Hrvatska država treba da bude država svih te naglasivši značaj pravednije raspodjele dohotka.

Inauguracija je prvi put održana na Pantovčaku, rezidenciji predsjednika RH, a ne na trgu Svetog Marka, gdje se ranije odvijala. Prisustvovalo joj je samo 40 uzvanika.

Prije polaganja svečane zakletve himnu je otpjevala Josipa Lisac, a nakon Milanovićeva govora klapa Sveti Juraj otpjevala je pjesmu “To je tvoja zemlja”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*