(VIDEO) Potvrđena optužnica protiv šest osoba za organizirani kriminal u Hotelu Tuzla

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest osoba za  organizirani kriminal i druga krivična djela a vezana za  nezakonitosti u  postupku privatizacije, neispunjavanje ugovornih obaveza i uskraćenu vrijednost investicionih ulaganja  u Hotel  Tuzla u periodu od decembra 2007. do decembra 2009. godine.

Optužnicom se  Igor Pogačar (57) i Fadil Sarajlić (67), obojica državljani Republike Slovenije, terete da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal. Optuženi su  i  Amalija Simić (55), Nedim Hadžigrahić (59) i Nedžad Izić (61)iz Tuzle da su bili članovi pomenute grupe i pomagali Pogačaru i Sarajliću u činjenju krivičnih djela.

Radi se o predmetu visoke korupcije a podizanju optužnice je prethodila složena i kompleksna istraga tokom koje je prikupljeno gotovo 1.800 dokumenata koji su dokazna građa, a značajan dio dokumentacije pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći iz Slovenije i dijelom iz Sjedinjenih Američkih Država. Također, tokom istrage su obavljeni ekonomsko-finansijsko, te elektro, mašinsko i arhitektonsko-građevinsko vještačenje koje je radio tim vještaka.

U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla predloženo da se poništi pravni posao koji se odnosi na različite ugovore u postupku privatizacije, kao i sve pravne posljedice koje su proizašle iz ugovora.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*