Prva redovna sjednica Predsjedništva BiH u novom sazivu

Prva redovna sjednica Predsjedništva BiH u novom sazivu bit  će održana danas. Na dnevnom redu sjednice je: imenovanje nacionalnog koordinatora BiH za Jadransko-jonsku strategiju, Jadransko-jonsku inicijativu i Uniju za Mediteran, Izvještaj ambasadora BiH u Državi Libiji o političko-sigurnosnoj situaciji u Državi Libiji, davanje odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o bilateralnim političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH  i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, te Informacija o učešću predstavnika BiH  na Regionalnom sastanku o povećanju učešća država zapadnog Balkana u UN-ovim operacijama očuvanja mira.

Predsjedništvo BiH će razmatrati i  Izvještaj o učešću pripadnika OSBiH , policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru, u periodu od 1. januara do 30. juna 2014. godine, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH  i Vlade R Turske i Implementacionog protokola u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara BiH  i Vlade R Turske.

Također, na dnevno redu je i  Prijedlog odluke o odobravanju upotrebe resursa Oružanih snaga BiH za pomoć pri sprovođenju aktivnosti na pronalasku nestalih osoba iz prošlog rata na lokaciji u Hercegovini, Radača.

Pred članovima Predsjedništva BiH će se naći i Prijedlog odluke o prihvatanju više sporazuma, a tu je  i određivanje potpisnika za te sporazume.

Između ostalog riječ je o  Sporazumu o grantu specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene, Sporazum o zajmu (Zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, – Sporazum o grantu Fonda za globalni okoliš (GEF) za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine, između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Fonda za globalni okoliš.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*