Vlada TK nema ovlasti da zabrani okupljanja i proteste koji su usklađeni sa zakonom

Vlada Tuzlanskog kantona nije nikada, niti ima ovlasti da zabrani okupljanja i proteste, koji su usklađeni sa postojećim zakonima i demokratski su vid borbe za prava pojedinaca ili grupa.

Ovo je danas saopćila Vlada TK povodom, kako navode, posljednjih medijskih istupa članova sindikata Fabrike obuće “Aida“ u kojim se navodi da su premijer Bahrija Umihanić i Vlada TK “zabranili bilo kakvo okupljanje radnika“.

Kako se navodi u saopćenju, u nakani da što prije odgovori na zahtjeve radnika FO “Aida“, Vlada TK je 16. decembra održala vanrednu, tematsku sjednicu na kojoj je, između ostalog, zatraženo “od menadžmenta, sindikata i radnika DD “Aida“ Tuzla da svojim aktivnostima pomognu u rješavanju njihovih problema u okviru zakonskih i finansijskih mogućnosti TK, kao i trajnijem upošljavanju radnika, te da svojim ishitrenim potezima i raznim blokadama dodatno ne usložnjavaju ionako tešku situaciju.

-U tom smislu nadležni organi bezbijednosti ubuduće ne mogu dozvoliti bilo kakve blokade saobraćajnica i drugih objekata, s obzirom da se na taj način ugrožava opća sigurnost osoba i materijalnih dobara, kao i životi, zdravlje i imovina ostalih građana – navodi Vlada TK, saopćeno je Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*