Delegacija EU: Službenici na nivou BiH moraju biti nezavisni od političkog uplitanja

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH pozvala je sve državne službenike i ostale imenovane zvaničnike na nivou BiH da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju. S obzirom na to da je Evropska unija uložila mnoga novčana sredstva u proces reforme javne uprave u BiH od Delegacije EU u BiH zatražili smo komentar u povodu prisustva državnih službenika i rukovodećih službenika jučerašnjem sastanku u Istočnom Sarajevu, a na kojem je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dijelio instrukcije o donošenju odluka u državnim institucijama.

“U skladu s relevantnim evropskim standardima i primjenjivim zakonodavstvom, pri obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, državni službenici i ostali zvaničnici, a posebno rukovodioci nezavisnih institucija na nivou BiH, moraju biti neovisni od političkog uplitanja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristrasnost i time ugroziti nezavisnost institucija koje predstavljaju”, rekli su nam iz Delegacije EU u BiH.

Podsjećaju da je u Mišljenju Evropske komisije naglašeno da javna uprava u BiH treba postati profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija.

“U tom kontekstu, pozivamo sve državne službenike i ostale imenovane zvaničnike na nivou BiH da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju”, zaključuju iz Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, političkom skupu održanom jučer u Administrativnom centru Vlade RS-a su između ostalog prisustvovali sekretarka Ministarstva finansija i terzora BiH Sanja Jokić, sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Milan Zjajić, ali i sekretarka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Gordana Živković.

Na slušanje SNSD-ovih instrukcija došli su i ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić, generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević, ali i određeni broj stručnih saradnika i stručnih savjetnika u institucijama BiH.

Tegeltija, Petrić i Ujić rekli su danas da su se odazvali pozivu koji im je u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uputio Zoran Tegeltija. Inače, Vijeće ministara BiH nije bilo organizator skupa u Istočnom Sarajevu, već je Tegeltijin kabinet sam odlučio da sazove funkcionere i državne službenike zaposlene u institucijama BiH na Dodikovo “predavanje” u Istočnom Sarajevu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*