Sarajevski osnovci boravili u Italiji, nepregledani vraćeni kućama

Prošle sedmice su 14 učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II posjetili Italiju, a po dolasku u našu državu su krenuli u školu, međutim, nakon preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS jučer su povučeni iz ove obrazovne ustanove. Kako je potvrdio za portal Klix direktor ove škole Sabahudin Dino Bakal, iz Epidemiološke službe je savjetovano da djecu pošalju kući. Dodao je da je u stalnom kontaktu s roditeljima i da su djeca dobrog zdravstvenog stanja i bez ikakvih simptoma bolesti.

“Također smo u stalnoj vezi s Ministarstvom zdravstva KS koje izvještavamo o trenutnom zdravstvom stanju djece. Prema nekom pravilu djeca bi trebala biti u izolaciji kući oko 14 dana, međutim, ne vidim potrebu za tim jer u Italiji su djeca također pregledana i odmah su se vratila u škole. Ali, vidjet ćemo kako će biti”, rekao nam je direktor Bakal.

Dodao je da su se iz Italije vratili u nedjelju, a odmah u ponedjeljak su ih po preporukama vratili iz škole.

“Ja sam odmah otišao ljekaru i otvorio bolovanje, a moja kolegica također. U kontaktu smo s roditeljima, dogovorili smo se da nam jave ukoliko bude određenih simptoma. U stalnom smo kontaktu sa zdravstvenim radnicima i porodicama djece, tako da se nadamo da će sve biti dobro. Uglavnom, djeca su zdrava”, poručio je direktor.

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim koronavirusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom izdao je preporuku osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, da se jave dežurnom epidemiologu putem telefona 062/086-282, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.