Snowden “živi životom običnog Moskovljanina”

Bivši radnik po ugovoru Američke službe za nacionalnu sigurnost Edward Snowden živi život “blizu normalnom” u Moskvi, izjavio je njegov ruski advokat Anatolij Kučerena. On je pronašao posao u svojoj struci, kao IT konsultant u jednoj kompaniji – izjavio je Kučerena provladinim dnevnim novinama Rossiiskaya Gazeta.

Advokat nije konkretizirao naziv kompanije, ali je kazao da je njegov klijent “pronašao sebe u svom novom životu i osjeća se ispunjenim”, prenosi Xinhua.

Tridesetjednogodišnji Amerikanac koga traži njegova zemlja vozi se metroom i kupuje osnovne namirnice u moskovskim supermarketima, kazao je Kučerena, dodajući da Snowden prima finansijsku podršku od svojih pristalica pored plate koju zarađuje.

Snowden, koji se drži podalje od očiju javnosti otkako mu je odobren jednogodišnji azil u Rusiji u augustu 2013. i produžen mu je za još godinu dana, unajmio je skroman stan u Moskvi koji može sebi priuštiti, kazao je advokat.

IT analitičara traže Sjedinjene Države zbog optužbi za tri krivična djela, uključujući špijunažu, nakon što je objavio visoko povjerljivi obavještajni projekat pod kodnim nazivom PRISM i izložio je Washington valu kritika.

Kučerena je objavio knjigu pod nazivom “Vrijeme hobotnice” o Snowdenovoj priči i prodao je autorska prava američkom režiseru Oliveru Stoneu, koji bi mogao započeti producirati istoimeni film početkom 2015.

(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*