Prof. dr. Diego Gonzalez Rivas u stručnoj posjeti UKC-u Tuzla

U stručnoj posjeti Klinici za hirurgiju UKC Tuzla boravi prof. dr. Diego Gonzalez Rivasa, vodeći stručnjak u svijetu iz oblasti VATS hirurgije.

Prof. dr. Diego Gonzalez Rivas, jedan je od utemeljivača metode uniportne videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS).

Riječ je o minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri koja omogućava ispitivanje struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša. Slika unutrašnjosti grudnog koša dobija se uz pomoć torakoskopa, odnosno specijalnog hirurškog instrumenta. Procedura se izvodi kroz manji hiruški otvor od četiri do pet centimetra.

Na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla minimalno invazivna hirurgija radi se već nekoliko godina, od 2016. godine je uvedena VATS metoda Uniportal videoasistirane torakoskopske hirurgije, a od marta 2019. godine ljekari ove klinike izvode je samostalno.

VATS metoda Uniportal u odnosu na klasične pristupe ima brojne prednosti za pacijentov oporavak, jer se resekcije pluća, izvode kroz jedan minimalni rez na koži dužine nekoliko centimetara za razliku od klasičnih pristupa otvorenim tehnikama i konvencionalnim VATS-om gdje su hirurški rezovi bili preko 10 cm, a radilo se kroz tri i više rezova.

Prema riječima načelnika Klinike za hirurgiju, prof. dr. Zijaha Rifatbegovića, Klinika za hirurgiju radi na kontinuiranoj edukaciji iz ove oblasti i zahvaljujući spremnosti ljekara da se usavršavaju i napreduju u oblasti minimalno invazivne hirurgije, do sada je VATS metodom Uniportal samostalno urađeno sedam operacija.

Prof. dr. Diego Gonzalez Rivas je torakalni hirurg Univerzitetske bolnice Coruna iz Španije i kao utemeljitelj metode Uniportne videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS) voditelj je Uniportal VATS trening programa u okviru kojeg je do sada obučio više od 500 hirurga iz 72 zemlje svijeta.

Tokom boravka na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla, dr. Rivas je održao stručno predavanje na temu “Uniportal VATS velikih resekcijskih zahvata na plućima”, nakon čega je zajedno sa dr. Visar Xhaferi uradio operativne zahvate iz oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Stručnim predavanjima prisustvovali su i ljekari Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Posjeta dr. Rivasa organizirana je u okviru Balkanske turneje “Balkan Tour 2020”, na temu “Masterclasses in minimally invasive thoracic surgery – Uniportal VATS”.

(RTV7 – UKC Tuzla)              

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*