Sindikat BiH – Poskupljenje električne energije ne smije prerasti u talas novih poskupljenja

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra da nije vrijeme za bilo kakva poskupljenja u Bosni i Hercegovini, a posebno ne električne energije, kao jednog od osnovnih energenata.

– U vrijeme kada godinama nije bilo povećanja minimalne cijene rada i kada je ekonomski položaj radnika svakim danom sve teži i teži, poskupljenje cijene električne energije predstavlja direktan atak na i tako već prazne novčanike naših članova i članica, saopćeno je iz Sindikata.

SSSBiH navodi da nije protiv tržišnog poslovanja bilo kojeg javnog preduzeća u Federaciji BiH, ali da njihovi interesi ne smiju biti usmjereni protiv onih kojima pružaju svoje usluge, prije svega protiv građana.

– Ovim putem izražavamo bojazan da će ovo poskupljenje cijene električne energije biti samo početak lavine poskupljenja i ostalih energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda. Svjesni smo činjenice da je trenutno cijena električne energije u BiH najniža u regionu, ali smo isto tako svjesni i činjenice da imamo sasvim dovoljno prirodnih resursa koji osiguravaju proizvodnju ovog energenta u dovoljnim količinama. Stoga pozivamo odgovorne da razmisle o narednim potezima i da na umu, prije svega, imaju interes građana Federacije BiH, a samim tim i radnika i radnica – saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*