Preporuke Zavoda za javno zdravstvo TK

Od iznimne je važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.

  • Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

  • Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama

Zašto? Dohvaćamo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

  • Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

  • Prporučuje se da učenici i nastavnici kao i ostalo osoblje škola koji imaju simptome respiratornih bolesti da ne dolaze u školu. Ista preporuka se odnosi i na polaznike i osoblje vrtića.

Zašto: Respiratorne infekcije se šire kapljičnim putem, koihanjem i kašljanjem. Ostanak kod kuće oboljelih samnjiće pojavu novih slučajeva oboljevanja.

Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Kantona

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, prvo se telefonom obratite higijensko epidemiološkoj službi doma zdravlja općine ili grada u kome živite kako biste dobili dalje instrukcije.

Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*