Radončić sa Lukačem: Uspostaviti normalnu saradnju MUP RS i Ministarstva sigurnosti BiH

U Banja Luci je održan sastanak ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a tema je bila migrantska kriza. 

Ministar Lukač je kazao da na ovom pitanju moraju sarađivati sve policijske agencije i ministarstva.

“Imamo stav da se moraju jačati kapaciteti Granične policije, kako bi mogli da zaštite granicu. Granicu prema Srbiji i Crnoj Gori od 650 kilometara je teško zaštititi sa ovim brojem pripadnika Granične policije. Spremni smo da izdvojimo dodatna sredstva”, izjavio je Lukač.

Istakao je da će svi resursi MUP-a i Policije RS biti stavljeni u funkciju zaštite građana.

On je dodao da su Vlada RS i Narodna skupština RS donijele zaključke da se ne slaže da Fronteks izađe na granice BiH, jer će tako BiH postati parking za migrante i imati velike bezbjednosne probleme.

Radončić je naglasio da je današnji sastanak imao funkciju da se uspostavi normalna saradnja između MUP-a RS i Ministarstva sigurnosti BiH.

“Moramo naći budžete. Pokrenuli smo projekte prema Evropskoj komisiji da dobijemo novac za 400 novih graničnih policajaca, koji moraju biti edukovani”, istakao je Radončić.

Slažemo se, istakao je Radončić, da BiH ne treba da bude parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grčko-turskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugim država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina hiljada migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istakao da očekuje i solidarnost.

Radončić će sutra posjetiti i Tuzlu gdje će razgovarati sa gradskim vlastima.

Dodao je da su usaglasili stavove u vezi sa saradnjom BiH s Europolom, kako bi počeo rad oficira za vezu.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*