Laži o koronavirusu koje su se munjevitom brzinom proširile Italijom

Veliki broj zaraženih u Italiji naveo je pojedince da prošire silne laži i čak pokušaju zaraditi na tuđoj patnji.I dok se Italija bori s epidemijom koronavirusa, šire se i dezinformacije o tome kako se boriti protiv njega, piše BBC.

Neke od tih priča postale su viralne u čitavoj zemlji iako nema nimalo istine u njima.

Vojnici su na ulicama

Videosnimak koji je objavljen na Twitteru prikazuje vojna vozila na ulicama i pregledan je više od 250.000 puta. Prvo je rečeno da su vozila snimljena u južnom talijanskom gradu Foggiji, ali je kasnije rečeno da je ipak u pitanju Palermo na Siciliji.

Ovaj tvit, kao i mnogi drugi ove sedmice, povezivali su prisustvo vojnih vozila s nemirima u zatvorima u Palermu ove sedmice, nakon što su najavljena ograničenja u posjetama u zatvorima, kao dio mjere protiv koronavirusa.

Istina je da je vojska bila na ulicama Palerma, ali njihovo prisustvo nije imalo nikakve veze s nemirima u zatvorima.

Italijanska vojska je potvrdila da vozila pripadaju Šestoj konjičkoj jedinici italijanske vojske, čije sjedište je u ovom gradu.

Oni su se vraćali s vojne vježbe u Sardiniji i nisu bili raspoređeni kako bi se bavili nemirima među zatvorenicima, niti iz bilo kojeg drugog razloga vezanog za koronavirus.

Lažna tvrdnja o cjepivu koje možete kupiti

Ova lažna tvrdnja objavljena je u jednom italijanskom letku koji je, navodno, dostavljen prodavnicama i kućama u jednom određenom području regije Venecija.

U tom letku se navodi da je vakcina napravljena u Australiji u cilju borbe protiv virusa Covid – 19 i kako je jedina država na svijetu koja ga je kupila Švicarska.

Tu se tvrdi da uzimanje šest doza vakcina može pružiti zaštitu od virusa godinu dana i da je dostupno za 50 eura i može se naručiti putem e-mail adrese koja je navedena u letku.

Međutim, ne postoji nikakva vakcina nigdje u svijetu i realno gledano, neće ga ni biti barem do sredine sljedeće godine, prema riječima Jamesa Gallaghera, dopisnika za rubriku “Zdravlje i nauka” za BBC.

Jedna italijanska stranica za provjeru činjenica, koja je preuzela ovu vijest, navela je da “vakcina ne postoji, a da ono što zaista postoji su ljudi koji vole širiti laži”.

Mit o soku od limuna

Netačne informacije o drugim načinima sprečavanja koronavirusa također kruže društvenim mrežama.

Tu spada i istraživač za kojeg se tvrdi da je sa Univerziteta Zanjan u Kini i koji kaže da bi uzimanje što više vitamina C pomoglo zaštititi se od virusa.

Ovo je objavljeno na jednom portalu za vijesti, poznatom kao Viralmagazine.it, čiji podaci govore da je ovaj njihov članak pregledan 576.000 puta i da je podijeljen preko 30.000 puta.

U objavi se također “citira profesor Chen Horin, generalni direktor Vojne bolnice u Pekingu”, koji kaže da topli napitak s limunom može spriječiti širenje virusa.

Ali tu postoji nekoliko stvari koje nisu ispravne:

– ime kineskog istraživača zvuči neispravno, jer kada se prevede znači “kako se zoveš?”
– Univerzitet Zanjan ne postoji u Kini
– profesor koji se spominje, ranije se pojavljivao i u netačnim savjetima o raku
– da bude potpuno jasno, ne postoje nikakvi dokazi o tome da sok od limuna ili velike doze vitamina C mogu zaustaviti virus.

Jedna od karakteristika ovih privatnih poruka je da one ponekad mogu miješati pametne savjete s netačnim informacijama.

Poruke na WhatsAppu savjetovale su ljudima redovno prati ruke, što je dobar savjet, ali i ispirati grlo sredstvom za dezinfekciju kako bi spriječili da virus stigne do pluća, za što ne postoje dokazi da zaista djeluje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*